Samen Hier Haarlem

In Haarlem is in 2019 een Samen Hier-community pilot geweest, gecoördineerd door Stem in de Stad. Momenteel zoeken we naar nieuwe partners. Om als groep mee te kunnen doen, heb je dus nog heel even geduld nodig!

Heb je interesse om mee te denken of helpen in de startfase? Stuur een mail naar info@samenhier.nl! Wil je alvast laten weten dat je een Samen Hier-groep wil vormen in Haarlem? Meld je aan via het formulier hieronder.

Vorm een Samen Hier-groep

Vorm een groep van vijf vrienden, familieleden, buren of kennissen. Wij koppelen jullie op basis van een intake aan een vluchteling(gezin). Er zijn twee manieren om een Samen Hier-groep te vormen.

Vorm een Welkomgroep

We matchen jullie aan een vluchteling of vluchtelinggezin die al in Haarlem woont. Gedurende een jaar trekken jullie samen op en zetten jullie actief je sociale en professionele netwerken in. Jullie doen leuke dingen zoals samen eten of activiteiten ondernemen, en bieden praktische ondersteuning met dingen zoals de taal oefenen, of het vinden van een passende baan of opleiding. Jullie krijgen tijdens het jaar begeleiding en trainingen en advies. Tijdens lokale (en digitale) events kun je andere groepen ontmoeten en komt de lokale Samen Hier community echt tot leven! Meld je aan bij bovenstaand aanmeldformulier. Binnen een week zullen we contact met je opnemen.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere groepen? Op onze blogs pagina staan ervaringen van Samen Hier Welkomgroepen, zoals het interview met Elleke en Rael.

 

Vorm een Sponsorgroep

We matchen jullie aan een vluchteling of vluchtelinggezin dat nog in een vluchtelingenkamp verblijft, en op uitnodiging naar Nederland zal komen. Vanaf dag één van aankomst in Nederland bieden jullie een warme ontvangst. Van tevoren zorgen jullie dat alles goed is voorbereid: dat er boodschappen in huis zijn bijvoorbeeld, of een simkaart. Gedurende een jaar zijn jullie een belangrijk eerste aanspreekpunt voor de nieuwkomer en bouwen jullie een bijzondere band op. Jullie ondersteunen met praktische zaken en het ‘landen’ in de nieuwe woonplaats. Daarvoor maken jullie van tevoren een plan, waar Samen Hier jullie bij helpt. Samen Hier biedt tijdens het jaar begeleiding in de vorm van trainingen en advies op maat. Ook organiseren we community evenementen en netwerkevenementen, waarbij je andere Samen Hier groepen kunt ontmoeten. Houd er rekening mee dat het vormen van een Sponsorgroep meer voorbereiding, meer commitment en meer flexibiliteit vraagt dan het vormen van een Welkomgroep. Het kan bijvoorbeeld lang duren tussen jullie aanmelding en het moment dat iemand op uitnodiging naar Haarlem kan komen, en na aankomst speel je doorgaans een grotere rol bij praktische hulpvragen.

Voor nieuwkomers

Ben je een nieuwkomer, ben je als vluchteling naar Nederland gekomen en ben je op zoek naar een groep in je nieuwe woonplaats Haarlem? Samen Hier staat voor jou klaar! Na een intake, proberen we jou of je gezin te matchen met een groep van vijf Nederlanders, zodat je je sneller onderdeel voelt van Haarlem. Van tevoren stellen jullie samen concrete doelen vast en kun je dus aangeven wat je graag zou willen bereiken in het jaar. Daarnaast doe je samen dingen in je stad, zoals samen eten of sporten. Jullie krijgen trainingen en begeleiding en er is ook altijd een contactpersoon beschikbaar tijdens het jaar voor vragen. De contactpersoon komt uit hetzelfde thuisland als jij, zodat je vragen over de Nederlandse taal of verschillen tussen beide met hem of haar gemakkelijk kunt bespreken.  Doe je mee?

Join the team!

Wil je je als vrijwilliger inzetten om Samen Hier Haarlem mogelijk te maken? Justice & Peace staat altijd open voor enthousiastelingen die het team kunnen versterken.  Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie. Zo zoeken we bijvoorbeeld  regelmatig community bouwers. Community bouwers spreken naast Nederlands ook Frans, Arabisch, Farsi, Tigrinya of Turks en zijn het eerste aanspreekpunt voor Samen Hier-groepen. Als community bouwer geef je de groepen coaching en advies, en ondersteun je groepsleden als zij bijvoorbeeld tegen culturele verschillen aanlopen.

Spreek jij naast Nederlands één van deze talen en lijkt het je leuk om groepen te ondersteunen in Rotterdam?

Doe dan mee als community bouwer!

Wil je ervaringen lezen van een community bouwer (voorheen cultureel ambassadeur), lees dan hier het interview van Mohammed.

Word supporter van Samen Hier Haarlem

Wil je liever geen groep vormen maar wel graag Samen Hier Haarlem supporten, dan kan dat ook in de vorm van advies, netwerk, het beschikbaar stellen van een ruimte, het organiseren van een leuke activiteit of training voor onze groepen,  of een financiële bijdrage. Of heb jij een ander idee hoe je ons verder kunt helpen? We komen graag met je in contact.

Wanneer kan ik me aanmelden?

Wil je weten wanneer je je weer kunt aanmelden voor Samen Hier Haarlem of heb je een andere vraag? Stuur een mailtje naar info@samenhier.nl! Of meld je aan voor de nieuwbrief.

Nieuwsbrief Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.