Verwelkom een nieuwkomer in je vriendengroep!

Over Samen Hier

Wie liet jou als kersverse student de leukste plekjes van de stad zien? Wie motiveerde je om eens op de koffie te gaan bij dat veelbelovende bedrijf? Of wie tipte je over die gave woning en stond klaar met verf en rollers?

Je weg vinden op een nieuwe plek: dat gaat makkelijker met anderen. Samen Hier biedt vluchtelingen vanuit die gedachte een sociaal netwerk. Voor informatieve ontmoetingen en inspirerende vriendschappen. Zo versnellen we de integratie van nieuwkomers.

Voor het eerst in Nederland passen we een speciale methode toe. Jij vormt een Welkom Groep met vier goede vrienden, familieleden, collega’s, teamgenoten, jaarclubleden of buren. Wij zoeken via een innovatief en bewezen algoritme* een nieuwkomer of gezin dat goed bij jullie past.

We spreken af dat jullie een jaar met elkaar optrekken. Van meedenken over studie of werk tot het oefenen van de taal en het vieren van nationale feestdagen: jullie maken samen een plan.

Dit filmpje is gemaakt door videoproducent Ciceroni

*Deze matchingsmethode is ontwikkeld door dr. Craig Damian Smith en zijn onderzoeksgroep aan de Universiteit van Toronto, Canada.

Zo werkt het

 • Meld je Welkom Groep hier aan
 • Zodra wij de aanmelding hebben ontvangen nemen we contact op om te horen wie jullie zijn, wat jullie verwachten van de match en om eventuele vragen te beantwoorden
 • Met behulp van een algoritme zoeken wij een nieuwkomer of nieuwkomersgezin dat goed bij jullie past, gebaseerd op onder andere interesses en locatie
 • De nieuwkomers zijn vluchtelingen die zes tot twaalf maanden in Almere, Den Haag, Haarlem of Rotterdam wonen
 • In de meeste gevallen gaat het om mensen uit Syrië of Eritrea
 • We spreken af dat jullie een jaar met elkaar optrekken
 • Zodra er een match is nodigen wij jullie uit om kennis met elkaar te maken. We bedenken samen wat jullie gaan doen en wanneer
 • Bijvoorbeeld samen eten, verjaardagen vieren, de taal oefenen of meedenken over studie of werk
 • Succesvolle integratie heeft aandacht nodig. Daarom zijn jullie als Welkom Groep met z’n vijven. Zo is er altijd wel iemand beschikbaar die zijn of haar netwerk, kennis en tijd kan delen
 • Een cultureel ambassadeur treedt op als tolk en overbrugt eventuele culturele verschillen
 • Wij bellen regelmatig op om te kijken hoe het gaat
 • Ook organiseren we diverse gratis trainingen. Zo maken jullie de nieuwkomer(s) nog beter wegwijs in Nederland

Beproefd recept

Matching via innovatief algoritme

Voor een veelbelovende match tussen een Welkom Groep en een nieuwkomer of gezin maken we gebruik van een speciale methode. Deze is ontwikkeld door dr. Craig Damian Smith en zijn onderzoeksgroep aan de Universiteit van Toronto, Canada.

Tijdens een intakegesprek beantwoordt elk groepslid vragen over zijn of haar achtergrond en verwachtingen. Ook de nieuwkomers krijgen deze vragen. Een innovatief algoritme koppelt jullie vervolgens aan elkaar op basis van bijvoorbeeld dezelfde interesses, leeftijd, gezinssamenstelling of hetzelfde beroep.

Onderzoek

Het matchen gebeurt via een speciale app die het Canadese onderzoeksteam ontwierp na bestudering van sociale netwerken.

Samen Hier is daarnaast een pilot. We willen weten of de methode uit Canada ook in Nederland succesvol kan zijn. De resultaten van Samen Hier nemen de Canadese wetenschappers daarom mee in hun onderzoek ‘Closing the Integration Gap: Assessing Impacts of Social Networks & Integration of Government-Assisted Refugee Newcomers’.

Ambassadeur

Ambassadeur Mardjan Seighali

“Ik vind Samen Hier een mooi initiatief omdat het verschillende mensen aan elkaar verbindt. Het verbinden van nieuwkomers en Nederlanders lijkt mij een verrijking voor beide partijen.”

Mardjan Seighali, directeur Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF 

Justice and Peace

Samen Hier is een initiatief van Justice and Peace Nederland.

Justice and Peace werkt al 50 jaar aan het bevorderen van respect voor mensenrechten en sociale gerechtigheid, in Nederland en internationaal. Op het terrein van migratie richt Justice and Peace zich op de betrokkenheid van lokale gemeenschappen bij de ontvangst en integratie van vluchtelingen.

Adviesraad

Mohammad Kanfash

Onderzoeker en

consultant

 

Anthony Slinkert

Unitmanager

COA

 

Marjan de Gruijter

Senior Onderzoeker

Verwey-Jonker Instituut/KIS

Aanmelden Samen Hier

Wil jij samen met vrienden, familie of bijvoorbeeld collega’s op een persoonlijke manier een nieuwkomer of gezin wegwijs maken in Haarlem, Almere, Den Haag of Rotterdam?

Nieuwsbrief Samen Hier

Blijf op de hoogte van al het nieuws over Samen Hier.