Student sponsorship is een programma waarin vluchtelingstudenten toegang krijgen tot een masterstudie in het buitenland.

Wat is student sponsorship?

Student sponsorship is een programma waarin vluchtelingstudenten die (in het thuisland vergelijkbaar met) universitair of HBO-geschoold zijn en uit vluchtelingenkampen langs de Centrale Middellandse Zeeroute komen, toegang krijgen tot een masterstudie in het buitenland.

In de komende drie jaar doet Samen Hier mee met een Europees project, COMET, waarin we in totaal 150 plekken creëren om veilige routes te creëren voor jongeren die internationale bescherming nodig hebben.

In Nederland mobiliseren wij community’s om vijf plekken voor studenten met een vluchtachtergrond in Nederland te creëren. We brengen universiteiten, inwoners, studenten en lokale overheden samen om ervoor te zorgen dat er vijf studenten, die zich momenteel in een vluchtelingenkamp buiten Europa bevinden, hierheen kunnen komen om te studeren. Deze studenten beschikken niet over de financiële middelen en/of logistieke mogelijkheden om een studentenvisum aan te vragen.

Na de masterstudie van een jaar, volgt er een ‘zoekjaar’. In dit zoekjaar ondersteunen we de studenten in het zoeken van een baan.

Inmiddels zijn wij druk bezig met voorbereidingen treffen voor de eerste fase van de student sponsorship. We voeren gesprekken met verschillende onderwijsinstanties over de ontvangst van studiezoekende vluchtelingen op hun campus, de samenwerking met bestaande studentenorganisaties geïnteresseerd in ons programma, en beschikbare plekken bij masteropleidingen.

Wil meer lezen over COMET? Klik dan hier

Wil jij een actieve rol spelen in het verwelkomen van vluchtelingstudenten?

Nieuwsbrief Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.