Samen Hier voor Oekraïne

Vanwege het aanhoudend conflict Oekraïne, zag Justice & Peace in 2022 de noodzaak om een ad hoc variant van Samen Hier te ontwikkelen. Op deze manier kunnen we op een flexibele manier bieden waar er op dit moment behoefte aan is.

Deze variant is speciaal gericht op mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Vanwege hun speciale status – ze vallen onder de ‘Tijdelijke Beschermingsrichtlijn’ – krijgen zij veel praktische hulp van gemeenten, zoals onderdak, zorg en onderwijs. Dit betekent ook dat zij geen inburgeringsplicht hebben en daarmee geen ondersteuning krijgen in het leren van de Nederlandse taal, of het leren kennen van de Nederlandse cultuur en samenleving.

Nu de oorlog vordert, groeit de behoefte vanuit veel Oekraïense nieuwkomers meer te integreren in Nederland en hun plek te vinden in de samenleving. De oplossing voor deze behoefte ligt in het opbouwen van gelijkwaardige en langdurige relaties met de lokale gemeenschap. Daarom koppelen we in Den Haag en de regio Haaglanden groepen van drie tot vijf inwoners aan een Oekraïense nieuwkomer of gezin.

Meedoen aan Samen Hier?

Meedoen aan Samen Hier betekent dat je als groep gedurende twaalf maanden je netwerk, tijd en kennis inzet om samen met een Oekraïense nieuwkomer of nieuwkomersgezin te werken aan doelen die je samen vaststelt. Samen met je vrienden, buren, collega’s of kennissen sla je een brug naar de lokale samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door samen de stad te leren kennen, de taal te oefenen of samen te eten. Op die manier dragen we als inwoners van Haaglanden bij aan het opbouwen van inclusieve gemeenschappen waarin vluchtelingen zo snel mogelijk een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Meer informatie over de manier waarop we groepen aan elkaar matchen vind je op deze pagina. Wil je meer lezen over wat het inhoudt om als groep mee te doen en welke ondersteuning je krijgt? Lees dat hier.

Op dit moment zijn wij opzoek naar groepjes enthousiaste mensen uit Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg om Oekraïense nieuwkomers te verwelkomen.

“Ik leer ook heel veel over mijn eigen cultuur door de vragen van het gezin, en dan merk ik waar ik erg aan gewend ben in de Nederlandse cultuur terwijl dat niet vanzelfsprekend is.”

Thomas, Samen Hier groepslid in Den Haag

Nieuwsbrief Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.