Impact

Iedereen die betrokken is bij Samen Hier, leert nieuwe dingen. Die kennis delen we graag met anderen. We kijken hoe we de ervaringen van onze groepen kunnen inzetten om de manier waarop Nederland nieuwkomers ontvangt, te verbeteren. Justice & Peace, de organisatie die het landelijk Samen Hier-netwerk coördineert, bouwt daarbij voort en draagt zelf bij aan onderzoek naar sponsorship en alternatieven voor de overkomst en ontvangst van vluchtelingen in Nederland. Ook nemen Samen Hier-partners deel aan Europese bijeenkomsten om ervaringen en good practices uit te wisselen.

Samen Hier mid-term rapport

Samen Hier begon in 2019 als pilot met 44 groepen van vijf Nederlanders die werden gekoppeld aan statushouders. Voor deze pilot werkte Justice and Peace samen met het Pairity onderzoeksteam van de Universiteit van Toronto, Mannheim Universiteit, Columbia Universiteit en Ryerson Universiteit. Het rapport kun je hieronder downloaden.

Download

Samen Hier Rotterdam rapport

In 2020 werden de eerste hervestigde vluchtelingen verwelkomd door Samen Hier Rotterdam. De rapportage kun je hieronder downloaden.

Download

Samen Hier in cijfers

208

mensen op de vlucht

270

lokale inwoners

6

aantal landen van herkomst

Quotes

Khaled (66 jaar, Yemen): “Het contact met de groep het ijs heeft gebroken in contact leggen met andere Nederlanders. Ze hebben ons dingen geleerd over omgang met andere Nederlanders, dingen die we met hen konden ‘oefenen’ waardoor we makkelijker op andere Nederlanders durven af te stappen.”

 

Mohammed (24 jaar, Syrië): “Ik verwacht dit keer dat ik mensen zal leren kennen en dat ik van hen en hun ervaringen kan leren. Maar het verschil met de eerste keer dat ik meedeed is dat ik nu ook meer kennis heb. We moeten niet vergeten dat ‘vluchteling’ een status is en niet de persoon. Ik zal niet voor eeuwig een vluchteling zijn, ooit zal ik ook mensen kunnen verwelkomen. De laatste keer had ik meer begeleiding nodig en dit keer kan ik nieuwkomers zelf ook ondersteunen met de dingen waar zij tegenaan lopen.”

 

Sofie (31 jaar, Nederland): “in de dingen die we belangrijk en mooi vinden zitten we heel dichtbij elkaar en we kunnen heel goed met elkaar omgaan. Het maakt hiervoor niet uit waar je vandaan komt.”

Wist je dat…

  • de meerderheid van de Nederlanders die meedeed aan Samen Hier had zich nog niet eerder ingezet voor vluchtelingen? Lees meer in ons midtermrapport van 2020.
  • alle partners de groepen beschouwden als welkome aanvulling op de bestaande begeleiding van vluchtelingen? Lees meer in ons impactrapport van 2022.