Syrische Reham en Yahya hebben veel respect voor Nederland

Interview door: Eva Schouten

Vijf maanden geleden zijn de Syrische Yahya en Reham via de Nederlandse hervestigingsregeling vanuit Libanon naar Rotterdam gekomen. Ze namen deel aan Samen Hier en werden tijdens deze grote verandering ondersteund door de Samen Hier groep van Hussam, Bart en David.

Yahya: “Vijf maanden geleden kwamen we vanuit Libanon in Rotterdam aan. Oorspronkelijk komen we uit Syrië, maar we hebben de afgelopen vijf jaar in Libanon gewoond. We probeerden onszelf daar op te bouwen, we probeerden daar een leven op te bouwen. We waren aan het werk. We hebben allebei ervaring als kok in restaurants. Ik heb 20 jaar ervaring en Reham heeft 10 jaar ervaring. Maar we moesten daar weg vanwege de politieke situatie en het pesten.”

“We werden gepest en lastiggevallen, en de politie was tegen ons omdat ik trans ben.”

Reham: “Het was echt moeilijk om daar te wonen. We werden gepest en lastiggevallen, en de politie was tegen ons omdat ik trans ben. Ik ben een keer met een stok in mijn gezicht geslagen door een politieagent. Dat is de reden waarom onze asielzaak in Libanon werd stopgezet en we daar niet konden blijven. Gelukkig werden we geselecteerd om naar Nederland te komen via hervestiging.

Een nieuw leven leiden in Nederland

“Ik heb veel respect voor Nederland, want toen we hier kwamen voelden we ons veel prettiger en veiliger. We zijn hier gekomen door hervestiging. We kregen al veel informatie toen we nog in Libanon waren, dus we dachten dat het simpel zou zijn. Maar uiteindelijk was het in het begin toch best ingewikkeld. Bart, David en Hussam steunden ons en hielpen ons het leven in Nederland te navigeren. Nu is het een stukje makkelijker. ”

“Ik heb veel respect voor Nederland, want toen we hier kwamen voelden we ons veel prettiger en veiliger.

Yahya: “In het begin hielpen ze ons met veel praktische zaken. We wisten bijvoorbeeld niet hoe een OV-chipkaart werkte en hoe we die moesten aanvragen. We hadden ook een probleem met onze bankrekening. Het stond namelijk alleen op mijn naam en Reham had er geen toegang toe. De Samen Hier-groep heeft ons geholpen om het probleem op te lossen en nu hebben we allebei een bankrekening.”

Vriendschappen en connecties

Reham: “We waarderen Samen Hier enorm. We hadden geen vrienden, maar nu hebben we een vriend, Hussam. De groep heeft ons ook geholpen bij het vinden van het huis waar we nu in wonen. Het COA heeft ons ook goed geholpen bij het vinden van een fijne plek. Bart en Hussam hebben ook geholpen om onze kat over te brengen van Libanon naar Nederland.”

“We waarderen Samen Hier enorm. We hadden geen vrienden, maar nu hebben we een vriend, Hussam.”

Yahya: “Hussam gaf ons goede adviezen. Hij zei dat we kalm moesten blijven en ons niet door het pesten moesten laten beïnvloeden. Gelukkig heerst er in Nederland een andere mentaliteit. Het belangrijkste is dat we nu hier wonen, en niet in Libanon. De grootste problemen voor ons, het pesten, het geweld, het overtreden van regels, zijn nu opgelost.”

Reham: “Het gaat ons lukken in de toekomst, met hulp van lokale organisaties en onze goede vriend Hussam. We voelen ons veiliger en gaan van hieruit ons leven opbouwen.”

Wil je samen met vrienden, familie of collega’s een jaar lang een nieuwkomer verwelkomen en ondersteunen in je woonplaats? Lees meer hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.