Eén jaar na de invasie: Samen Hier voor mensen die Oekraïne zijn ontvlucht

Op 24 februari 2022 viel Rusland op verschillende plekken Oekraïne binnen. Vanaf dat moment ontvluchtten 8 miljoen mensen Oekraïne, waarvan 89.000 personen in Nederland een veilige haven vonden. Een jaar na de invasie toont Nederland nog steeds onveranderde solidariteit met Oekraïne, en groeit het besef dat Oekraïners langer bescherming nodig hebben naarmate het conflict aanhoudt. Daarom zet Samen Hier zich vanaf nu ook in om mensen uit Oekraïne en Nederlandse burgers met elkaar te verbinden.

Thuis voelen in Nederland

Bij aankomst in Nederland worden Oekraïners beschermt onder de “Richtlijn Tijdelijke Bescherming”, een Europese regel die vluchtelingen het recht biedt op opvang, zorg en werk. De richtlijn gold tot 4 maart 2023, maar is vanwege het aanhoudende conflict verlengd met één jaar. De hulp voor Oekraïense nieuwkomers focust zich voornamelijk op tijdelijke, praktische ondersteuning, maar door het aanhoudende conflict hebben mensen uit Oekraïne steeds meer behoefte aan het leren van de Nederlandse taal, en het leren kennen van de Nederlandse cultuur en samenleving.

Samen Hier is in gesprek gegaan met mensen uit Oekraïne en met verschillende organisaties die met hen werken, zoals OpenEmbassy en Opora Foundation. Uit deze gesprekken werd duidelijk dat het van steeds groter belang is dat nieuwkomers uit Oekraïne meer aansluiting vinden met Nederlandse gemeenschappen. Dat vertelt ook Viktoria Gopko ons. Ze ontvluchtte Oekraïne vorig jaar en woont nu in Den Haag. Ze legt uit:

“Nu begin ik te beseffen dat mijn leven voorlopig hier en dus heel anders zal zijn. Ik ben nu veel serieuzer bezig met het maken van plannen voor de toekomst, voor een stabielere baan en stabielere activiteiten. Ik wil nu dieper in de Nederlandse cultuur duiken en de taal leren zodat ik hier niet ben als vreemdeling, maar als inwoner.”

Samen Hier voor mensen uit Oekraïne

Samen Hier gelooft dat het opbouwen van een sociaal netwerk cruciaal is voor nieuwkomers om zich thuis te voelen in onze samenleving. Daarom zijn we gestart met het werven van welkomgroepen in Den Haag, die zich specifiek zullen inzetten voor Oekraïense nieuwkomers. Op die manier dragen we bij aan het opbouwen van inclusieve gemeenschappen waarin nieuwkomers zo snel mogelijk een nieuw bestaan kunnen opbouwen.

Met een groep van 3 tot 5 vrienden, collega’s, buren of kennissen kunnen mensen een groep vormen met een Oekraïense vluchteling(gezin). Zij delen een jaar lang hun kennis, tijd en netwerk met elkaar. Als groep kun je zelf bepalen hoe dit jaar eruit ziet, zo kun je samen gaan sporten, door de stad wandelen, de taal oefenen of helpen bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Groepen worden met elkaar gekoppeld op basis van gedeelde interesses en verwachtingen.

Het vormen van een welkomgroep is voor iedereen een bijzondere ervaring. Samen Hier deelnemer Bart vertelde bijvoorbeeld:

“Het was hartstikke leuk en echt een verrijking van m’n leven. In alle opzichten: de uitdaging aan te gaan om vertrouwen en veiligheid te creëren, maar ook gewoon een nieuw persoon te leren kennen”.

Woon jij in Den Haag en lijkt het je leuk om met een groep vrienden Oekraïense nieuwkomers te verwelkomen? Geef je dan hier op!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.