Waarom zij meedoen aan Samen Hier

De Samen Hier community groeit! In de vier steden doen er steeds meer mensen mee: als Welkom Groepleden, cultureel ambassadeurs of als supporter. Zij zijn er allen van overtuigd dat Samen Hier lange termijn contacten tussen nieuwkomers en gewone Nederlanders mogelijk maakt. En dat is precies, hoe simpel dit ook klinkt, waar zij behoefte aan hebben.

Wat zijn de persoonlijke drijfveren om mee te doen aan Samen Hier? Wij vroegen het aan Samir Hasan Alghazzawi, Marjan de Gruijter, Hansje van der Zwaan en Omar Munie, die elk op een andere manier betrokken zijn.

Eén van de vluchtelingen die meedoet aan Samen Hier is Samir Hasan Alghazzawi, die zich in Irak als activist inzette voor vrouwen- en LGBTI-rechten. Sinds 2018 ontving hij regelmatig bedreigingen en moest hij zijn land ontvluchten. Samir woont nu 6 maanden in Haarlem. Hij vertelt: “Tot nu toe heb ik eigenlijk geen contact met Nederlanders, alleen via organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland en COC. Het is moeilijk om Nederlanders te ontmoeten als je de taal nog niet spreekt. Meedoen aan Samen Hier geeft mij de mogelijkheid om de Nederlandse taal te oefenen, nieuwe mensen te ontmoeten en over de Nederlandse cultuur te leren. Als mensenrechtenverdediger geloof ik heel erg in het project. Ook hoop ik dat ik via Samen Hier werk kan vinden. Ik wil namelijk graag mijn werk als mensenrechtenverdediger voortzetten.”

Marjan de Gruijter, onderzoeker bij Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) en lid van de adviesraad van Samen Hier, bevestigt het belang van sociale netwerken: “In elk onderzoek over integratie staat dat er behoefte is aan gewoon contact met gewone mensen, vrienden hebben. Bij de integratie van vluchtelingen zijn vaak allerlei professionele instanties betrokken. In al die contacten, die overigens zeer waardevol zijn, draait het om hulp. Vluchtelingen zeggen vrijwel unaniem dat ze deel uit willen maken van een sociaal netwerk. Zo word je ook zelfredzaam en het helpt vorm te geven aan een eigen bestaan. Samen Hier biedt deze contacten met gewone mensen, op gelijke voet. Daar werk ik graag aan mee.”

De Haagse Hansje van der Zwaan die een Welkom Groep heeft gevormd met een vriendin, een buurvrouw, een collega en een kennis, vertelt dat ze met die vriendin al een paar jaar op zoek was naar een project waarin ze samen iets voor een vluchteling in Den Haag konden betekenen: “In mijn omgeving kom ik niet elke dag vluchtelingen tegen, of misschien wel, maar ik herken ze niet. Samen Hier verlaagt de drempel om contact te leggen – via dit project kunnen we iemand een beetje helpen wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving en ook persoonlijk contact opbouwen.” “Je ziet op televisie van alles over vluchtelingen, je ziet hoe negatief ze behandeld worden. Ik wil me openstellen, erachter komen wat hun verhaal is, en dan niet alleen hun verhaal als vluchteling.”

Omar Munie, tassenontwerper en oprichter van Omar Munie The Hague, is één van de Haagse ambassadeurs van Samen Hier: “Ik ben Samen Hier ambassadeur omdat je als nieuwkomer naast hard werken en durven dromen ook een netwerk nodig hebt om je weg te vinden in Nederland. Je moet contact maken met je mede Nederlanders.” Omar spreekt uit ervaring; hij is zelf ook gevlucht: “Samen Hier, dat is mijn DNA. Toen ik in 1995 als Somalische jongen een nieuw leven opbouwde in Nederland wees mijn buurvrouw ons de weg. Dankzij haar ben ik geworden wie ik nu mag zijn.”

Wil je ook meedoen of betrokken zijn bij Samen Hier? Dat kan in Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Almere. Aanmelden is nog mogelijk! Klik boven in het menu op Aanmelden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.