Voor de Community

Welkom op de Samen Hier Community pagina! Hier verzamelen we handige informatie, leuke feitjes en bijzondere tips voor en door de Samen Hier groepen.

Elke stad kent diverse programma’s en voorzieningen speciaal voor nieuwkomers. De meest praktische informatie hebben we gebundeld in sociale kaarten; van taaltrainingen, omscholingsprogramma’s en loopbaanadvies tot studiebegeleiding, financiële ondersteuning en gezondheidszorg. We zijn bezig om deze overzichten per stad te maken, voor nu kun je al kijken naar Den Haag.

Sociale Kaart Den Haag

Evenementenkalender

Haagse antiek en boekenmarkt op het Lange Voorhout

De antiek- en boekenmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag is weer beschikbaar voor alle liefhebbers van antiek, curiosa, oude prenten en boeken, schilderijen en kunstobjecten. In de winter is de markt één keer per week op de donderdag open en kun je op het Plein tussen 10.00 en 17.00 verdwaald raken tussen alle kraampjes. Vanaf mei tot en met september staan de kraampjes elke donderdag en zondag klaar op het Lange Voorhout en kunnen jij en je groep, onder de schaduw van de lindebomen, alle kraampjes langs om een leuk boek of kunstwerk te vinden. Wil je meer weten over de boekenmarkt? Klik dan hier.

Food tour in de Schilderswijk

Vanaf 19 februari kun je elke zaterdag deelnemen aan de iLocal World Food Tour in Den Haag. Vanuit het centrum stap je meteen de kleurrijke Schilderswijk in en word je begeleid door een expert uit de wijk. Je maakt kennis met gerechten uit verschillende keukens; van culinaire Eritrese en Ethiopische gerechten, tot de Afghaanse en Marokkaanse keuken. Naast kennismaken met de verschillende keukens, zal de gids je meenemen naar verschillende bezienswaardigheden in de Schilderswijk. Bij interesse in de workshop, klik hier.

Lunchconcert in Amare Den Haag

Heb jij altijd al een toporkest willen bezoeken, maar is dat er tot nu toe nooit van gekomen? Dan zijn de gratis lunchconcerten van het Residentie Orkest in Amare de perfecte mogelijkheid om dit van je lijstje af te strepen! Ga er met (iemand uit) je groep even tussenuit om jezelf met prachtige muziek te omgeven. De lunchconcerten zijn wekelijks te bezoeken op vrijdagen om 12.30 in Amare, Den Haag. Geïnteresseerd, en wil je weten welke concerten er wanneer plaatsvinden? Klik hier.

Bewandel een van de routes uit de Rotterdam Routes app

Nu dat we steeds meer richting de lente gaan en de zon ook langzaam maar zeker vaker tevoorschijn komt, is dit het perfecte moment om weer aan de wandel te gaan. De app Rotterdam Routes maakt je dit extra makkelijk. Het enige wat je nodig hebt, is je telefoon en de app. Op de app staat een ruim aanbod aan verschillende routes waaruit je kan kiezen. Tijdens elke route krijg je ook een verhaal te horen uit het perspectief van een echte Rotterdammer. Leuk om alleen te doen, maar zeker leuk om zo met je groep de stad te verkennen!

Ga een hapje eten op het foodfestival TREK

Vanaf donderdag 5 tot en met zondag 8 mei is TREK weer in Rotterdam, dan kan iedereen weer terecht bij het rondreizende foodfestival. Naast de verschillende soorten lekkernijen die op het foodfestival te vinden zijn, zijn er ook verschillende acts en optredens van theatermakers, kleinkunstenaars en muzikaal talent uit de regio die je kan bekijken! Ook de jongere bezoekers kunnen zich vermaken bij het kindertheater, tijdens een kookworkshop of met het ruime aanbod van oudhollandse spelletjes. Wil je meer weten over het festival, het eten en de activiteiten, klik hier.

Bezoek theatervoorstelling Brug over de Bosporus

In deze theatervoorstelling vertelt Jazz-zanger Yaşam Hancılar zijn levensverhaal. De voorstelling neemt je mee in het leven van Yaşam: hij groeide op in een klein stadje in Turkije en was daar de beste gitarist. Wil jij weten hoe Yaşam uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen? Bezoek deze voorstelling om te zien hoe ‘het opspattend schuim van de Bosporus een Jazz-zanger katapulteerde in Amsterdam’ en kom achter het verhaal van Yaşam! Wil je weten wanneer en waar de voorstelling te zien is? Klik hier

Activiteiten

Inspiratie nodig voor activiteiten die je samen met je groep kunt ondernemen?

 • Stadswandeling: wees elkaars gids in de stad;
 • Fietstocht;
 • Een terrasje pakken;
 • Een wandeltocht opzoeken. Bijvoorbeeld een historische wandeling, een kunstroute of muziekstad;
 • Een dagje de duinen in;
 • Samen koken;
 • Bake-off. Wie maakt de lekkerste taart?
 • Spelletjesavond: mix van oer-Hollandse spelletjes en traditionele spelletjes van het land van herkomst van de nieuwkomer;
 • Een gezamenlijke Spotify-lijst maken;
 • Een (strand)picknick met zelfgemaakte broodjes;
 • Maak zelf lekkere en gezonde ijsjes;
 • Speel een gratis online escape room met je groep

 

Lees -, en kijktips!

Leestip!
Alleen de bergen zijn mijn vrienden

In 2013 probeert Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani te vluchten naar Australië. Tijdens zijn tocht wordt hij op zee opgepakt en naar het eiland Manus gebracht. In Manus, wat bekend staat als de ‘Australische goelag’ en het ‘Australische Guantanamo’, verbleef hij tot september 2019. Tijdens zijn gevangenschap schreef Boochani zijn boek Alleen de bergen zijn mijn vrienden, zijn verhaal smokkelde hij naar buiten via tekstberichten die hij door de jaren heen in het geheim op een telefoon typte.

Kijktip!
Movies that matter

“Voel de wereld veranderen op het Movies that Matter Festival 2022. Vooruit, achteruit en in richtingen die we nog nauwelijks bevatten.”
Naast het jaarlijkse filmfestival over recht en vrede, organiseert Movies that Matter ook andere activiteiten omtrent film.
www.moviesthatmatter.nl

Kijktip!
Flee/Flught

In deze film wordt het verhaal van Amin verteld. In de jaren tachtig ontvluchtte Amin Afganistan. Niemand kende zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Zijn oude schoolvriend en regisseur Jonas Poher Rasmussen, die al 25 jaar bevriend was met Amin voor hij de film maakte, kreeg Amin zover om zijn verhaal over de weg die hij moest afleggen om vanuit Afghanistan naar Denemarken te komen, te delen. De aangrijpende 2D-animatiefilm vertelt over de uitdagingen en ontberingen van Amin’s leven op de vlucht, met naast zijn traumatische herinneringen ook ruimte voor liefde, humor en luchtigheid. ‘Flee’ is vanaf 3 maart in verschillende steden in Nederland te zien. Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie over deze film? Bekijk dan de website.

Kijktip!
Along the way

Afghaanse tweeling Fatima en Zahra worden op de vlucht gescheiden van hun familie. Ze komen op 19-jarige leeftijd met z’n tweeën vast te zitten in Istanboel. Terwijl zij moeten zien te overleven in Istanboel, krijgen hun moeder en zussen asiel in Nederland. Om rond te komen en te sparen voor hun reis naar Nederlands, gaan ze aan het werk in een illegaal naaiatelier. Helaas verdienen ze daar niet genoeg om hun reis naar Nederland te kunnen bekostigen. Om geld bij te verdienen gaan Fatima en Zarha werken voor Rahim, een eigenwijze jongen met connecties, waardoor ze in schimmige situaties terecht komen.

Je kan de film vanaf 14 april zien in verschillende steden in Nederland. Of vanaf 10 april op het Movies that Matter festival in Den Haag! Wil je meer informatie over deze film? Klik hier.


Heb je een tip? Laat het ons weten via de app of een mailtje naar
info@samenhier.nl. Tips sturen we ook door via onze nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Vul je naam, e-mailadres en woonplaats hieronder in. Dan houden wij je op de hoogte.