Voor de Community

Welkom op de Samen Hier Community pagina! Hier verzamelen we handige informatie, leuke feitjes en bijzondere tips voor en door de Samen Hier groepen.

Elke stad kent diverse programma’s en voorzieningen speciaal voor nieuwkomers. De meest praktische informatie hebben we gebundeld in sociale kaarten; van taaltrainingen, omscholingsprogramma’s en loopbaanadvies tot studiebegeleiding, financiële ondersteuning en gezondheidszorg. We zijn bezig om deze overzichten per stad te maken, voor nu kun je al kijken naar Den Haag.

Sociale Kaart Den Haag

Evenementenkalender

Vrijwilligersmarkt in Den Haag

Op 13 november gaan Haagse organisaties gaan samen op zoek naar vrijwilligers in Loosduinen. Er is veel vraag naar vrijwilligers in Loosduinen, daarom organiseert PEP samen met verschillende vrijwilligersorganisaties een vrijwilligersmarkt in Loosduinen. Organisaties en vrijwilligers zullen elkaar leren kennen op een interactieve manier, door middel van verschillende activiteiten. Ook wij als Samen Hier zullen deelnemen aan de markt. Wil jij meer horen over wat Samen Hier doet? Kom ook naar de markt op 13 november!

Little Amal bezoekt Den Haag

Little Amal is een reuze pop die een vluchtelingenmeisje verbeeldt die van Turkije naar Verenigd Koninkrijk loopt. Amal vraagt aandacht voor de miljoenen kinderen die geen thuis hebben en op de vlucht zijn. Amal legt meer dan 8000 km af en wordt in meer dan 70 steden ontvangen, waar rondom programma’s zijn opgebouwd van kunst, gesprekken en community-projecten. Ze bezoekt ook Nederland en komt ook naar ons eigen Den Haag.

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november wordt het Open Festival georganiseerd door de bewoners van Amare: het Nederlandse Dans Theater, Residentie Orkest, Het Koninklijk Conservatorium en het voormalig Zuiderstrandtheater. Het Open Festival is gevuld met dans, muziek, Haagse en internationale artiesten en daarnaast de eregast Little Amal. Wil jij Amal onthalen tijdens het Open Festival?

Food tour in de Schilderswijk

Vanaf 30 oktober kun je elke zaterdag deelnemen aan de iLocal World Food Tour in Den Haag. Vanuit het centrum stap je meteen de kleurrijke Schilderswijk in en word je begeleid door een expert uit de wijk. Je zult kennis maken met gerechten uit verschillende keukens. Van culinaire Eritrese en Ethiopische gerechten, tot de Afghaanse en Marokkaanse keuken. Naast kennismaken met de verschillende keukens, zal de gids je meenemen naar verschillende bezienswaardigheden in de Schilderswijk. Bij interesse in de workshop, klik hier.

 

Activiteiten

Inspiratie nodig voor activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen? De volgende tips zijn opgesteld door Samen Hier Groepen:

  • Stadswandeling: wees elkaars gids in de stad;
  • Fietstocht;
  • Een picknick in het park;
  • Een terrasje pakken;
  • Een wandeltocht opzoeken. Bijvoorbeeld een historische wandeling, een kunstroute of muziekstad;
  • Een strandwandeling;
  • Samen koken;
  • Bake-off. Wie maakt de lekkerste taart?
  • Spelletjesavond: mix van oer-Hollandse spelletjes en traditionele spelletjes van het land van herkomst van de nieuwkomer;
  • Een gezamenlijke Spotify-lijst maken;

Coronaproof activiteiten

Naast de standaard activiteiten, is het ook handig om na te denken over coronaproof activiteiten. Zo hebben jullie altijd iets om te ondernemen.  

Coronaproof activiteit #1: Voordeurbezoek!

Breng iets bij elkaar langs of drink samen een kopje koffie bij de voordeur. Nu het steeds lekkerder weer wordt, is de tuin ook een goede optie. Heel makkelijk om afstand van elkaar te houden maar toch samen te komen.

Coronaproof activiteit #2: Netflix party

Netflix heeft een groot aanbod aan series, documentaires en films. Naast dat je dit thuis in je eentje kunt kijken, heeft Netflix ook de optie om tegelijkertijd met anderen te kijken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een extensie downloaden. Spreek vervolgens een datum en tijd af, kies een documentaire uit, en alle voorbereidingen zijn gedaan. Zie hieronder ook leuke kijktips!

Coronaproof activiteit #3: Fotoboek

Een leuke tip vanuit een welkom groep is het bijhouden van een fotoboek. Gedurende het hele jaar maakten zij foto’s, die ze om de zoveel tijd lieten printen. Laat het fotoboek iedere maand rondgaan en maak zo 1 huishouden per keer verantwoordelijk voor het fotoboek. Na een jaar kunnen jullie dan samen terugkijken op alle leuke herinneringen.

Lees-, kijk- en
                   luistertips!                    

Leestip!
De inburgeringscursus voor witte mensen– het handboek                                              

Podiumkunstenaar Mo Hersi wil met dit boek verbinding leggen tussen Nederlanders met verschilende culturele achtergronden. Aanleiding tot het schrijven van het boek is zijn persoonlijke ervaring met inburgeren. In zijn boek beschrijft Mo de inburgeringscursus vanuit een ander perspectief: hoe ingeburgerd zijn Nederlanders in een multiculturele samenleving?

Luistertip!
Vrouwen Justitia
In deze podcast worden elke twee weken juridische actualiteiten ontrafeld, bevraagd en hapklaar uitgelegd. Een interessante podcast over onder andere mensenrechten en migratie. De Podcast is te beluisteren via Spotify.

Luistertip!
Refugees’ stories podcast
“We weten allemaal af van de oorlog in Syrië, en de meesten van ons hebben er een mening over, maar heel weinig mensen hebben de kans gehad om in een vluchtelingen tent te zitten en te luisteren naar hun verhaal. Refugees’s stories wil dit veranderen.” De podcast is te beluisteren via Spotify.

Kijktip!
Movies that matter
“Onze missie is om ogen te openen voor mensenrechten. Films vormen de kern van de activiteiten van Movies that Matter.”
Naast het jaarlijkse filmfestival over recht en vrede, organiseert Movies that Matter ook andere activiteiten omtrent films.
www.moviesthatmatter.nl

Kijktip!
Welcome
In deze film, winnaar van de Lumière awards en genomineerd voor 10 prijzen, brengt Philippe Lioret een persoonlijk verhaal in kaart. Het Algemeen Dagblad noemde het “Een prachtig, menselijk portret over zwemmen tegen de stroom in.”

Kijktip!
Dheepan
Dheepan is een onafhankelijkheidsstrijder uit Sri Lanka, die besluit te vluchten wanneer de burgeroorlog aan het einde lijkt te komen. Hij belandt als politieke vluchteling in Frankrijk, met de hoop daar een nieuw leven op te bouwen. Op het Filmfestival van Cannes won deze film de Gouden Palm.
Dheepan is te bekijken via Film.nl en Cinetree.

Heb je een tip? Laat het ons weten via de app of een mailtje naar info@samenhier.nl. Tips sturen we ook door via onze nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Vul je naam, e-mailadres en woonplaats hieronder in. Dan houden wij je op de hoogte.