De ervaringen van een Samen Hier-expert

Dit is het verhaal van Hussam. Ruim twee jaar geleden kwam hij via hervestiging naar Rotterdam. Hij begon een nieuw leven in een totaal nieuwe omgeving en cultuur, maar hoefde dit niet alleen te doen. Vanaf dag één stonden stadgenoten Bart, Ruud en David klaar om hem te verwelkomen en ondersteunen. Twee jaar later verwelkomt Hussam, samen met zijn oude Samen Hier-groep, zelf een hervestigd stel: Reham en Yahya.

“Ik ben ruim twee jaar geleden naar Rotterdam gekomen vanuit Soedan. De eerste vijf maanden waren moeilijk omdat het tijdens het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie was. Ik heb tien dagen in quarantaine doorgebracht in Friesland voordat ik naar mijn nieuwe stad, Rotterdam, verhuisde. In het begin was het ingewikkeld en moesten er veel praktische dingen geregeld worden. Dat was moeilijk, omdat ik geen Nederlands of Engels sprak en ik in eerste instantie in quarantaine moest. Tariq (een andere nieuwkomer uit Soedan die tegelijk naar Rotterdam kwam en ook deelnam aan Samen Hier, red.) heeft me toen veel geholpen. Zodra ik in Rotterdam was leerde ik de Samen Hier-groep van Bart, David en Ruud kennen. Het werd langzaam maar zeker makkelijker; zij gaven me informatie die ik nodig had en vertelden mij over de wetten en regels in Nederland. De groep heeft me geholpen Nederland te leren kennen. Als ik een afspraak had, gingen ze met me mee. Of ze haalden me op met de auto als de afspraak ver weg was.”

“Omdat mijn Samen Hier-groep me heeft geholpen om meer over Nederland te leren, wilde ik wat ik heb geleerd doorgeven en daarmee andere nieuwkomers helpen. Wanneer nieuwkomers aankomen, hebben ze veel taken en praktische zaken die geregeld moeten worden. Ik kan ze de weg wijzen in hoe ze dat kunnen doen. Daarom ben ik met Bart en David, die mij hier verwelkomt hebben, een Samen Hier-groep gestart.”

“Wanneer nieuwkomers aankomen, hebben ze veel taken en praktische zaken die geregeld moeten worden. Ik kan ze de weg wijzen in hoe ze dat kunnen doen.”

“Toen Reham en Yahya (een Syrisch stel dat vanuit Libanon naar Nederland is gekomen via hervestiging, red.) hier aankwamen, ben ik ze samen met een medewerker van de gemeente gaan ontmoeten. We lieten ze het contract van hun nieuwe huis zien. Dat was de eerste keer dat we elkaar ontmoetten, vijf maanden geleden.”

Yahya: “Hij was echt toegewijd aan het bieden van ondersteuning aan ons; hij was onze vertaler bij veel afspraken en hij hielp zelfs om onze kat Beaty hierheen te halen vanuit Libanon. In het begin was Hussam onze eerste en enige vriend.”

“Ik probeer Reham en Yahya gerust te stellen. Ik vertel ze dat ze kalm moeten blijven, dat ze niet bang of gestrest hoeven te zijn en zich niet depressief hoeven te voelen. Ik was erg depressief tijdens mijn eerste zes maanden na mijn komst, het was echt moeilijk. Maar uiteindelijk is het zo dat je sterk en geduldig moet zijn. Nu gaat alles goed. Ik hou van boeken lezen, naar de sportschool gaan en naar school gaan. Uiteindelijk wil ik afstuderen aan de universiteit, een diploma halen en in de gezondheidszorg gaan werken.”

Bart: “Hussam is een geweldig lid van onze Samen Hier-groep en een grote steun voor Reham en Yahya. Hij straalt positiviteit uit en is erg aardig. Maar bovenal begrijpt hij hoe nieuwkomers zich voelen. Hij voelt dit goed aan. Hij weet dat depressiviteit aan het begin een rol kan spelen, en dat mensen zich neerslachtig kunnen voelen. En hij heeft als extraatje ook dat hij de taal (red. Arabisch) kan spreken en zelf ervaren heeft hoe het is om via hervestiging naar Nederland te verhuizen.”

“Maar bovenal begrijpt hij hoe nieuwkomers zich voelen. Hij voelt dit goed aan.”

Yahya: “Hussam heeft ons vertelt dat we kalm moesten blijven en hij geeft ons goed advies over hoe we met situaties om moeten gaan. Hij helpt ons enorm. Hij leert ons hoe de dingen hier werken en ook over de andere mentaliteit die hier is en de manier van leven.”

Hussam: “Ik vind het gewoon leuk om er als mens voor ze te zijn.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.