Talent Event – van droom naar realiteit

Met Samen Hier geloven we in integratie als een tweezijdig proces; een proces dat we samen aangaan als inwoners van Nederland. Wanneer je aankomt in een nieuwe woonplaats en daar een nieuw leven opbouwt, heeft dat zoals jullie weten heel wat uitdagingen. Je plek vinden in een nieuwe stad is één ding, maar om vervolgens een baan te vinden, blijkt minstens net zo lastig te zijn. Slechts 25% van de recente groep nieuwkomers heeft een baan! Om te bekijken hoe we hierin kunnen meedenken, hebben we een aantal personen uit de community gesproken over waar behoefte naar is bij het zoeken naar een studie, (bij)baan of vrijwilligerswerk.

Tijdens de gesprekken bleek het dat het weten en omschrijven wat je talenten zijn, soms lastig kan zijn. Ook de eerste stappen in de zoektocht van een baan in de Nederlandse arbeidsmarkt, blijkt uitdagingen met zich mee te brengen. Daarom organiseerden we op 18 december het Talent Event met de focus op je wensen, competenties en netwerk. Iedereen uit de community in Den Haag was van harte uitgenodigd. Als groepsleden is het extra fijn als je mee kunt denken hoe je jouw netwerk in kunt zetten om concreet mee te denken naar het zoeken van een baan voor je match.

De middag begon met een training door Marlies van Droomstatus. Droomstatus heeft een methodiek ontwikkeld om statushouders te begeleiden naar een duurzame en passende baan. Een baan die past bij de persoon, op eigen denk- en werkniveau. Deze training was een voorproefje van het normaal tien weken durende programma van Droomstatus. Tijdens de training ging de de groep in op zijn/haar wensen in een baan en de competenties die je nodig hebt om die te bereiken. Vervolgens bracht de groep het netwerk in kaart; welke connecties heb je die kunnen helpen bij het zoeken naar de baan? Er lagen oefeningen klaar om samen concreet te maken wat je precies wil en wat daarvoor nodig is. Het uitgewerkte verhaal werd gegoten in een korte pitch, die in het tweede gedeelte aan de groep werd voorgedragen.

Iedereen heeft wel een wens, iets waar hij/zij naartoe wil werken. Volgens Droomstatus, raken de meeste wensen wel aan het hebben van een baan. Wil je graag verhuizen naar een grotere woning? Daar heb je geld en een baan voor nodig. Wil je graag de taal leren? Ook daar helpt een baan bij. Toch waren er ook al wat wensen vervuld. Salwa: ‘Mijn wens is al uitgekomen. Ik woon samen met mijn familie op een veilige plek, in Nederland.’ Nu Salwa drie jaar in Nederland is, wil ze graag aan de slag als laborant en als lerares Arabisch.

Khaled en Rony zijn op zoek naar een baan in dezelfde sector, ze zouden graag aan de slag gaan binnen de non-profit sector. Rony was in Irak actief bij Safe the Children en Acted en zou graag zijn ervaring in een soortgelijk bedrijf voortzetten. Khaled, die binnenkwam met een boekje vol met aantekeningen en vragen, werkte in het fondsenwervingsteam van een sociale onderneming en zou graag zijn vaardigheden inzetten om dit in Nederland te doen. Khaled zijn wens is om bij een non-profit organisatie te werken die een connectie heeft met Yemen, zijn thuisland. Beide mannen zijn zelf al bezig met waar ze heen willen, ze doen allebei vrijwilligerswerk in de politieke sector. Nedal studeerde economie in Syrië, maar moest daarmee stoppen door de oorlog. Hij wil graag weer een studie starten in Nederland en is daar nu naar op zoek.

De focus lag tijdens heel de training op wat je wél kon, in plaats van jezelf af te rekenen op je Nederlandse taalvaardigheden die nog niet perfect waren, het systeem of het solliciteren wat hier net wat anders werkt dan in het land van herkomst. Zo is het in niet-Westerse culturen niet gebruikelijk om jezelf te verkopen en te vertellen waar jouw kwaliteiten liggen. Dit wordt in veel landen beschouwd als arrogant. Ook vertelde Rony dat het netwerken heel anders in zijn werk gaat: ‘Je raadt alleen een persoon aan bij iemand, als je de persoon heel goed kent. Als een vriend je vertelt dat zijn vriend goed is in zijn werk, dan neem je dat zonder te twijfelen aan. In Nederland kun je een kennis vragen gegevens van een andere kennis door te sturen naar iemand binnen een organisatie en gebeurt dat! Zonder dat zij elkaar kennen of weten hoe de persoon daadwerkelijk is!’

Zo werden de deelnemers klaar gestoomd om in het tweede gedeelte Van droom naar realiteit, hun verhaal te pitchen voor Patrick van Ithaka Academie. Iedereen bracht in de praktijk wat ze net hadden geleerd en er volgde indrukwekkende pitches. Vervolgens ging de groep samen met Patrick in het volgende: nu je weet wat je wil en kan, wat voor eerste stappen zet je dan? In Nederland kun je zelf op iemand afstappen om eens koffie te gaan drinken en wat meer te horen over de functie of de organisatie. Ook een LinkedIn profiel aanmaken is een must bij het solliciteren. Patrick besprak een aantal stappen waarbij de deelnemers het heft in eigen handen konden nemen en aan de slag konden na deze middag. Met iedereen persoonlijk werd er vanuit de groep bekeken hoe ze hem of haar verder konden helpen. Zo werkte Fronny bij de Hogeschool van Den Haag en kon ze Nedal helpen met zijn studie Economie en kon Patrick Khaled in contact brengen met een potentieel interessante non-profit organisatie.

We kijken terug op een succesvol event en zijn aan het bekijken hoe we dit in de toekomst voort kunnen zetten! Heb jij ideeën hierover en wil je meedenken? Stuur ons een mail: info[at]samenhier.nl!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.