Samen Hier, Samen Vrij

Geschreven & fotografie door Mounia Balakouh
10-05-2022

Vorige week stond in het teken van vrijheid; door heel Nederland werd 77 jaar vrijheid gevierd. Ook bij Samen Hier stonden we daarbij stil: we vroegen verschillende mensen uit de Samen Hier beweging wat vrijheid voor hen betekent en hoe Samen Hier daarin bijdraagt. We kregen mooie en inspirerende antwoorden die we in samenwerking met het MaMedia team hebben verwerkt tot een korte video.

David is deel van de Samen Hier community, vorig jaar heeft hij als een van de eerste groepen door middel van community sponsorship een nieuwkomer mogen verwelkomen in zijn woonplaats. Paula is als community builder betrokken bij de Samen Hier groepen, ze spreekt zowel Arabisch als Nederlands en helpt groepen zoals die van David bij het navigeren van cultuurverschillen en is ze de contactpersoon waar groepen terecht kunnen met vragen. Marjolijn werkt als senior communicatie adviseur bij Justice & Peace. Samen met de rest van de Samen Hier beweging zet zij zich in om veilige routes en havens te realiseren voor alle mensen op de vlucht zodat iedereen op een veilige plek kan leven in vrijheid.

Abdalla is mede door zo’n veilige route in zijn veilige haven Rotterdam terecht gekomen. Wij spraken met Abdalla af in zijn nieuwe woonplaats. Vorig jaar werd hij door zijn Samen hier-groep verwelkomt in Rotterdam, net daarvoor woonde Abdalla nog in een vluchtelingenkamp in Egypte. Hij vertelt ons dat hij in zijn voormalig thuisland, Soedan, niet de vrijheid had om te kiezen waar hij van houdt en dat het hem gelukkig maakt dat hij dit in Nederland wel kan doen, zonder de angst om veroordeeld te worden. Het maakt hem gelukkig om te zien dat anderen dit ook kunnen.

‘‘Hier kan ik alles doen wat ik wil en in Soedan heb ik die vrijheid niet om te kiezen waar ik van houd. Dankzij Samen Hier voel ik me een vrij mens. Ik word er blij van als ik zie dat andere mensen dat ook hebben en het maakt me gelukkig dat mensen hun leven hier kunnen leiden zonder dat ze bang hoeven te zijn voor de oordelen van anderen’’

Juan is medeoprichter van ‘Rotterdam verwelkomt vluchtelingen’ dat Samen Hier Rotterdam mogelijk maakt. Samen Hier Rotterdam verwelkomt mensen zoals Abdalla, die hun thuis hebben moeten ontvluchten en ondersteunt ze om een nieuw bestaan op te bouwen op een nieuwe plek, samen met een community van Rotterdammers. Vanaf deze maand zal Samen Hier Rotterdam weer drie nieuwe gezinnen ontvangen in community’s van Rotterdamse inwoners.

Wil jij net als de Samen Hier community dat iedereen vrijheid kan ervaren en vieren? Doe mee en maak samen veilige routes en havens in meer steden in Nederland mogelijk! Neem contact op via info[at]samenhier.nl en misschien is jouw woonplaats de volgende die zich aansluit bij de Samen Hier beweging! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.