Samen Hier online event#1: Syrisch koken met Khadijeh

Omdat Welkom Groepen elkaar voorlopig niet fysiek kunnen ontmoeten, organiseert Samen Hier komende weken verschillende online events voor en met de Samen Hier community. Vlak voor Pasen deed Khadijeh de aftrap en gaf ze een online kookworkshop.

In deze workshop kookte Khadijeh via een streaming samen met de deelnemers het Syrische dessert Mhalaya. Khadijeh doet sinds begin 2020 mee aan Samen Hier en is gematcht met een groep in Rotterdam. Naast twee leden van haar Welkom Groep deden ook twaalf andere Samen Hier deelnemers uit Den Haag, Haarlem en Almere mee. Dit online event was het eerste in een serie: binnenkort volgen onder meer een virtuele rondleiding door Rotterdam, een muzikale avond en, als het aan de deelnemers van Khadijeh’s workshop ligt, nog meer kookworkshops!

Syrische chef

Voordat ze naar Nederland kwam werkte Khadijeh vijftien jaar als kok. Haar grote droom is om in Nederland een Syrisch restaurant te beginnen: “ik zou mijn restaurant ‘de geur van Sjam (Damascus)’ noemen”, vertelde ze in een eerder interview met Samen Hier. “We weten al dat ze ontzettend lekker kan koken.”, beaamt één van haar Welkom Groep-leden, Froukje. Voor deze workshop koos Khadijeh een dessert dat in Syrië geserveerd wordt tijdens verjaardagen of huwelijken. Een perfect Paasdessert voor de deelnemers dus!

“Altijd roeren, niet stoppen met roeren!”

Ook al kennen de meeste deelnemers elkaar niet en zijn ze allemaal in hun eigen keuken aan het werk, verbonden via de beeldschermen van hun laptop of telefoon is de sfeer heel ontspannen en gezellig. Iedereen stelt vragen en er wordt veel gelachen, vooral als het gaat over de dikte of  ‘lobbigheid’ van de substantie: pas als deze dik genoeg is kan het volgende ingrediënt erbij. “Kun je heel even kijken?”, vraagt Femke terwijl ze haar camera boven de pan houdt, “want bij mij lijkt het meer op behanglijm…” “Doe er meer melk bij, blijven roeren en het vuur wat zachter”, antwoordt Khadijeh.

Na een uur is de workshop voorbij en gaan de desserts de koelkast in. Iedereen neemt tevreden afscheid van elkaar en belooft Khadijeh om foto’s te sturen als ze hun dessert hebben versierd. Naast een nieuw recept hebben sommige mensen ook een nieuw woord geleerd: ‘lobbig’.

“Ik vind het heel erg geslaagd, wat gaan we de volgende keer maken?” (Femke)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.