Ontdek de diversiteit van Haarlem!

Samen Hier op bezoek bij De Wereldkeuken

In de Wereldkeuken werken mensen van over de hele wereld met elkaar samen als een familie en zo koken zij de meest verrassende, bijzondere en smaakvolle gerechten. Als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten, als een belofte aan hun nieuwe plek. Iedere week koken en serveren zij een wisselend menu waarop gerechten uit verschillende landen staan. Syrisch, Somalisch, Palestijns, Iraans, Thais, elke week weer andere gerechten, afhankelijk van de nationaliteit van de chefs van de avond. Eén keer per maand organiseren ze een Wereldkeuken evenement met een vol programma.

Yora en Tariq van het Samen Hier team waren ook te gast op 13 april voor een Wereldkeuken event. Tariq (afkomstig uit Syrië) deelde zijn verhaal met de andere gasten. Hij vertelde hoe waardevol het voor hem was om Nederlandse vrienden te maken, toen hij vijf jaar geleden naar Nederland kwam. Vrienden die hem hebben geholpen met het begrijpen van de Nederlandse cultuur, de samenleving en de taal.

Tariq vertelde over zijn vriend Raoul. “Raoul heeft mij enorm geholpen met het begrijpen van – en het langzaam aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Hij liet me gewoon mezelf zijn, zonder te oordelen, sturen of duwen. Hij vertrouwde op wat ik als persoon kan en, nog belangrijker, zag me nooit als minder of alleen als ‘vluchteling’. Dat is wat we met  Samen Hier ook willen creëren: een match tussen Nederlandse vrienden of kennissen en een statushouder, zodat zij – net als ik-  de kans kunnen krijgen om mensen te ontmoeten die oprecht geïnteresseerd zijn in hun inburgering in de Nederlandse gemeenschap. Mensen die dat proces willen versnellen, faciliteren, verrijken en, bovenal, statushouders zich thuis willen laten voelen. Zulke verbindingen zijn onmisbaar.

Mirjam, de oprichtster van de Wereldkeuken, had mooi gesproken over het belang van samen komen en verbintenis binnen een gemeenschap: “Samen Hier heeft veel weg van de visie van de Wereldkeuken, namelijk dat het belangrijk is dat mensen die in Nederland komen zo snel mogelijk mee kunnen doen en dat we hen daarbij helpen. Net als bij Samen Hier speelt het opbouwen van sociale netwerken een belangrijke rol. Bij de Wereldkeuken draait het om het versterken en ondersteunen van de vrijwilligers die betrokken zijn bij de Wereldkeuken, als een soort second family en dat sluit aan bij Samen Hier.” De Wereldkeuken stimuleert dat door nieuwe Haarlemmers een plek en activiteiten te bieden zodat zij de ruimte hebben om hun talenten te ontwikkelen. Zowel Samen Hier als de Wereldkeuken delen het idee dat je makkelijker je weg kunt vinden op een nieuwe plek met een groep mensen om je heen.

Het was een onvergetelijke avond waar we veel met elkaar hebben gedeeld, gelachen en genoten. Als kers op de taart, trad de Iraanse zangeres Shirin op, werd er gesproken over ‘acceptatie’, en dat allemaal onder het genot van wereldse gerechten geserveerd door vrijwilligers van de Wereldkeuken. ‘Ik vond het een bijzondere, gastvrije en gezellige avond, door in gesprek te gaan met iemand die je niet kent die toevallig naast je zit’ vertelde Yora.

Kortom, hou je van de Wereldkeuken en kun je jezelf ook vinden in onze gedeelde visie? Sluit je dan aan bij Samen Hier en laat je matchen met een nieuwkomer in Haarlem!

Kom ook eens langs bij de Wereldkeuken, voor meer informatiekijk op www.wereldkeuken.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.