Match made in heaven

“Vind je het spannend?” Vroegen we Mahdi (spreek uit Meghdi) vlak voor de eerste ontmoeting. “Nee, niet spannend, ik ben niet bang of bezorgd. Wel een beetje kriebel hier”, antwoordde hij wijzend naar zijn buik.

Mahdi werd gematcht met de Haagse Zuiderstrandgroep. Een ‘match made in heaven’ bleek tijdens hun eerste ontmoeting!

“We waren een beetje bezorgd: vindt hij ons wel leuk?!”,

vertelden André, Joke, Donne, Joke en Coen na afloop. Zorgen om niets bleek even later. Binnen tien minuten waren er al drie overeenkomsten ontdekt tussen de Iraanse Mahdi en de Zuiderstrandgroep, bestaande uit twee  bevriende echtparen en volwassen dochter Donne.

Beiden beklommen ze de Kilimanjaro (maar niet tot de top gaven ze later toe). Zowel Mahdi als André hebben een link met Twente. André komt uit Oldenzaal en Mahdi begon zijn Nederlandse leven in het AZC in Almelo: “Daar gaan we een keer heen!” En er wordt graag gewandeld en gesport, bijvoorbeeld tennis. “Hoezo tennis alleen voor rijke mensen? Dat gaan we regelen.”

De Haagse Zuiderstrandgroep doet mee aan Samen Hier “omdat we het heel belangrijk vinden dat statushouders zich welkom voelen en hun weg vinden”, vertelt Joke later. Dat je met z’n vijven bent vinden ze wel zo prettig. “Zo kun je het verdelen en we hebben verschillende interesses die we met Mahdi kunnen delen. Hij houdt van zingen, dus nemen Joke en ik hem een keer mee naar ons projectkoor. Morgen gaat hij met André mee om te helpen op een boerderij van een kennis.”

De taal is een ander belangrijk onderwerp tijdens de eerste ontmoeting. Mahdi vertelt dat hij erg bang was dat het hem niet zou lukken om een nieuwe taal te leren. “Ik oefen daarom heel hard!” Ondanks zijn onzekerheid, “begrijpen jullie wat ik zeg?”, probeert hij alles te zeggen. “Helemaal”, reageert Coen, “en als ik het niet begrijp, dan vraag ik het je.” “Het allerbelangrijkste is wat je nu doet”, vult André aan, “durven praten en vragen als je het niet begrijpt!”

Een match made in heaven dus, deze Haagse Welkom Groep en de Iraanse Mahdi! Mensen met verschillende achtergronden: consultancy, welzijn, ondernemerschap en webdesign. Maar ook met veel raakvlakken: de natuur, sporten, reislust en positiviteit. Zoals Mahdi aan het einde van de ontmoeting samenvat: “Ik lach altijd, ik maak graag grapjes. Waarom niet? Je kunt beter blij zijn!”

Heb je ook interesse gekregen om mee te doen aan Samen Hier? Er is nog plek voor nieuwe Welkom Groepen. Neem contact op voor meer informatie of meld je aan.

Op de foto: André, Coen, Donne, Mahdi en Joke. Het vijfde Zuiderstrandgroep-lid, Joke, was niet aanwezig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.