Jouw netwerk is groter dan je denkt…

De Samen Hier Bingo: Ken jij iemand, die iemand kent die:….

Ja, de Samen Hier training van de eerste Welkom Groepen in Den Haag begon met een BINGO! Zo snel mogelijk vulden de deelnemende groepen namen in van mensen uit hun netwerken achter negen bingovragen, zoals: “Wie in je netwerk werkt in een laboratorium of apotheek?” “Wie uit je netwerk houdt van technische gadgets, of kan ervaringen delen over zwangerschap en de Nederlandse gezondheidszorg?” Binnen vijf minuten was iedereen al klaar. Niet zo gek, zoals één van de trainers, Maaike Graaff, het verwoordde:

“Jullie als groep zijn een netwerk, maar jullie hébben ook een netwerk en dat is veel groter dan je denkt. Daarmee kun je op eenvoudige wijze al een enorm verschil maken voor een nieuwkomer die zo’n netwerk nog niet heeft in Nederland.”

Alle vragen uit de bingo zijn namelijk gebaseerd op behoeften en interesses die deelnemende nieuwkomers aan Samen Hier tijdens de intakes naar voren brachten.

Waar spreek je af?

Ter voorbereiding van de match met een statushouder of –gezin uit Den Haag kregen de kersverse Welkom Groepleden verder verhalen te horen, wisselden ze verwachtingen uit en oefenden ze met verschillende situaties die ze in hun Samen Hier jaar tegen zouden kunnen komen.

Waar spreek je bijvoorbeeld af? Kun je, na de eerste afspraken bij elkaar thuis, naar het café gaan? “Moet kunnen,” vonden de meesten. “Als iemand zelf geen alcohol drinkt, raakt hij/zij er in Nederland waarschijnlijk toch al snel aan gewend dat anderen dat wel doen.”

“Grappig”, vonden de trainers, want deze vraag was eigenlijk helemaal niet gericht op wel of geen alcohol gebruiken. “Met de vraag ‘Waar spreek je af?’ wilden we de groepen de situatie voorleggen hoe een ongelijke financiële relatie kan ontstaan, waarin de ene persoon wél, en de andere misschien niet kan betalen.” Een keertje trakteren op een drankje of lunch in een café is, vaak ook voor een nieuwkomer, geen probleem. Maar er zijn natuurlijk ook voldoende andere (gratis) plekken om af te spreken, zoals het park, strand of bos. De sleutel? Houd alles bespreekbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.