Internationale Dag van de Mensenrechten – Actie #GroenLicht

Afgelopen vrijdag 10 december, op Internationale Dag van de Mensenrechten, kleurde Europa groen. In tientallen plaatsen door heel Europa brandden er groene lichten. Groene lichten vóór vluchtelingen en voor het respecteren van mensenrechten, overal en altijd.

Afgelopen maanden kwamen vluchtelingen die via de grens tussen Polen en Wit-Rusland Europa probeerden te bereiken, vast te zitten. Deze mensen zitten in een niemandsland aan de grens, vaak zonder of met weinig eten en drinken en met temperaturen onder het vriespunt. Voor de mensen op de vlucht begint daar aan de grens Europa, maar asiel aanvragen wordt onmogelijk gemaakt.

Een Poolse inwoner startte een actie en vele inwoners volgden. Aan de grens van Polen en Wit-Rusland zetten bewoners een groen licht  in hun raam, als teken dat mensen op de vlucht daar kunnen aankloppen en veilig zijn. In de huizen met een groen licht worden ze welkom geheten en kunnen ze even opwarmen en bijvoorbeeld hun telefoon opladen. Op vrijdag 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten, is door Vereniging Asieladvocaten en -Juristen de campagne ‘Actie Groen Licht’ gestart. Via deze weg riepen ze instanties en inwoners van Europa op om hun woning of gebouw groen te laten kleuren. Met deze campagne vroegen zij aandacht voor mensenrechten van vluchtelingen.

Afgelopen vrijdag kleurde ook ons Haagse gebouw op de Riviervismarkt 4 groen. Ook wij deden mee met Actie #GroenLicht, samen met Human Security Collective en Nederlands Helsinki Comité. Samen riepen wij Haagse burgers en organisaties op om ook mee te doen. Samen met ons Haagse gebouw, kleurden er in Europa tientallen gebouwen, kerken, bibliotheken, kantoorpanden en huizen groen. Kleine, en ook grote groene lichten werden aangestoken om zich uit te spreken tegen de mensenrechten die worden geschonden. We werden verrast door de vele positieve reacties van mensen die langsliepen en de gesprekken die daarop volgden.

Met Samen Hier bieden we Hagenaren een manier om net als de Poolse burgers mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld een veilige haven te bieden. Door als vrienden- of kennissengroep mee te doen aan Samen Hier kun je er samen met je netwerk voor zorgen dat een vluchteling of -gezin zich hier vanaf dag één welkom voelt en een nieuw leven kan opbouwen. Je trekt een jaar lang samen op en vormt zo een veilige haven waar jullie waardige, betekenisvolle en gelijkwaardige relaties kunnen opbouwen met elkaar en anderen. Waar ze geen vluchteling meer zijn, maar hooguit nieuwe buur, vriend(in), collega en stadsgenoot. Samen met andere deelnemers aan de Samen Hier beweging zet je je in voor veilige en legale routes voor mensen op de vlucht.

MEER INFORMATIE

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.