Eerste training Haarlemse Welkom Groepen

Samen Hier kan bijna van start in Haarlem!

Afgelopen woensdag 20 maart, vond de eerste Welkom Groep training plaats in Haarlem.

Het Samen Hier team en een initiatiefnemer van het soortgelijke Canadese Together Project, waren aanwezig om leden van de eerste Haarlemse Welkom Groepen te trainen en al hun vragen te beantwoorden. Na een korte kennismaking kwamen veel belangrijke onderwerpen aan bod zoals culturele sensitiviteit, verwachtingen, gedragscodes en praktische zaken. In Haarlem zoeken we nog één Welkom Groep om van start te gaan met Samen Hier!

Tijdens de avond werden er vragen gesteld, ook over dingen die in het dagelijkse leven heel normaal lijken. Bijvoorbeeld, heb je er ooit over nagedacht hoe vaak je voordeel hebt gehad van een connectie uit je netwerk? Iedereen kon wel een voorbeeld noemen uit eigen ervaring. Dit werd de “power van jouw bredere gemeenschap” genoemd. Vervolgens brainstormden de Welkom Groepen hoe ze deze “power” kunnen delen met een statushouder.

“Hoe lang duurt het voordat je een relatie met een persoon hebt opgebouwd?” en “hoe kun je als groep in het begin het ijs breken?” De duur voordat er een band is opgebouwd met de nieuwkomer of het nieuwkomersgezin hangt natuurlijk af van de persoon en de leden van de Welkom Groep. In sommige groepen is er meteen een klik, bij andere groepen duurt het wat langer. De Canadese ervaring leert dat de individuele Welkom Groep leden natuurlijkerwijs een bepaalde rol aannemen, waardoor verschillende taken vanzelf worden verdeeld.

 

“Zolang je elkaar gelijkwaardig behandelt, zonder de positie als hulpverlener aan te nemen, zal er vanzelf meer vertrouwen ontstaan” stelde Tariq (projectleider Samen Hier bij Justice and Peace). Uiteindelijk gaat het om wederzijdse integratie, dat je van elkaar iets leert. Het is een wederzijds proces waarbij de statushouder jouw ervaring kan verrijken en jij hem of haar kan ondersteunen met integreren en zich thuis voelen.

 

Als Welkom Groep leer je gaandeweg. En dat is ook de boodschap van de avond.

Woon je in Haarlem en heb je interesse om ook een Welkom Groep te starten met vrienden of kennissen? Neem dan snel contact op via info@samenhier.nl of bel 070-763 14 99.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.