De Week van de Vrijheid

Wat betekent vrijheid voor jou? Die vraag stelden wij aan bekende Hagenaren in de Week van de Vrijheid. We spraken Danny Frietman, Büsra Celik, Hanneke Gelderblom-Lankhout, Leila Prnjavorac, Siela Ardjosemito-Jethoe en Jellie Brouwer. Op dinsdag 4 mei herdachten we samen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op woensdag was het 5 mei; Nederlands nationale feestdag waarbij we het einde van de Duitse bezetting en de Tweede Wereldoorlog in Nederland vieren. Elke dag van deze week stonden we met elkaar stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Terwijl wij onze vrijheid vieren, is dit voor een groot deel van de wereldbevolking niet vanzelfsprekend. André van Duin benoemde dit ook prachtig tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Ook voor ons en de Haagse BN’ers is het duidelijk dat we hier bewust van zijn en actief zorg voor moeten dragen, Bevrijdingsdag of niet.

Hanneke Gelderblom-Lankhout moest tijdens de Tweede Wereldoorlog als klein meisje vluchten en onderduiken en vertelde ons over ieders verantwoordelijkheid om zich open te stellen voor elkaar:

“Vrijheid betekent voor mij dat je er mag zijn om wie je bent. Maar ook dat je de plicht voelt om elkaar te leren kennen. Pas als je daar de moeite voor doet, weet je hoe de ander in elkaar zit. Vrijheid is niet alleen een recht, het vergt ook de bereidheid om elkaar te leren kennen. Dat moet je wel voelen.”  

Volgens de Hagenaren zijn verbinding en contact essentieel om onze vrijheid te waarborgen. Een boodschap die Samen Hier met hen deelt. Wereldwijd staat de mogelijkheid op het vinden van bescherming onder druk. Mensen op de vlucht moeten noodgedwongen gevaarlijke routes nemen en krijgen op de vlucht te maken met onmenselijke behandeling. Bij Samen Hier zorgen gevestigde Nederlanders voor de mogelijkheid tot een veilige route naar een nieuwe woonplaats en delen zij hun tijd en netwerk met iemand die nieuw in Nederland komt en gevlucht is vanuit zijn/haar thuisland. De Haagse vrijheidsambassadeur Danny Frietman benadrukt:

“Vrijheid is een weelde die velen van ons in de wereld niet kunnen ervaren. Veel mensen zijn op de vlucht vanuit hun eigen land, met alle gevaren van dien. Samen Hier koppelt vluchtelingen aan Nederlanders om juist nu, in deze onzekere tijden, mensen met elkaar te verbinden zodat zij nog meer kunnen genieten van hun vrijheid, hier bij ons.”

Weten wat de andere Haagse BN’ers aan ons vertelden? Neem een kijkje op ons Instagram kanaal @SamenHier!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.