De hond van de vrienden van de dochter van Joke
Samen Hier draait om de kracht van communities en hun sociale netwerken. Nationaal en internationaal onderzoek toont namelijk aan dat sociale netwerken van groot belang zijn voor statushouders om een eigen plek te vinden in de samenleving. In dit interview vertelt Joke van de Haagse Zuiderstrandgroep over hoe zij hun eigen sociale netwerk inzetten.
Foto boven: De groep tijdens een etentje voorafgaand aan de coronacrisis. Van links naar rechts: Donne, Joke, André, Coen, Joke en Mahdi.
Vorig jaar matchte Samen Hier Mahdi – oorspronkelijk afkomstig uit Iran – met Joke, haar man André en dochter Donne en bevriend echtpaar Joke en Coen. De groep vertelde in het verleden al enthousiast over hun goede klik, een klik die ze ook tijdens de coronacrisis stand weten te houden. Joke vertelt: “Er is bijna dagelijks contact via filmpje of appjes. Iedere dag maakt iemand een filmpje over waar we mee bezig zijn.” Ook gaan leden van de groep nog wekelijks – op gepaste afstand – met elkaar op stap.
Binnen Samen Hier delen deelnemers niet alleen hun tijd en kennis van de Nederlandse taal en cultuur, maar juist ook hun netwerk. Zo ook binnen de groep waar Mahdi en Joke lid van zijn. Joke vertelt: “Via mijn werk ben ik in contact gekomen met de Spinozahof, een soort binnentuin in de Schildersbuurt waar een groep mensen op een oude parkeerplaats een fantastische stadstuin heeft opgezet. Mahdi kende deze plek, maar wist niet dat het mogelijk was om de tuin te bezoeken. Hij is er nu vaker geweest om te mediteren of te helpen met houthakken.” Vaak zijn het juist de kleine praktische vragen die je stelt aan mensen in je netwerk. Op die manier geven Joke en Mahdi elkaar tips, bijvoorbeeld toen Mahdi vertelde dat hij graag een huisdier zou willen hebben. Joke: “Mahdi is een echte dierenliefhebber en miste een huisdier. Vrienden van de dochter van Joke hadden toevallig net een hond uit Marokko geadopteerd, dus hebben we hen en Mahdi aan elkaar voorgesteld. Mahdi is nu een aantal keer met die hond gaan wandelen en hij is dol op hem.”
Netwerken verbinden
Ook Mahdi zet zijn nieuwe netwerk actief in voor anderen. Zo vroeg hij de groepsleden of een vriendin van hem, die graag haar Nederlands wilde verbeteren bij de groep mocht aansluiten. Inmiddels heeft de groep ook een aantal vriendinnen uit Den Haag opgetrommeld om het nieuwe groepslid Parvaneh te helpen om haar Nederlands te verbeteren. Mahdi heeft naast de groep een groter sociaal netwerk opgebouwd binnen Nederland. Joke vertelt enthousiast “We boden laatst aan om Mahdi te helpen met verhuizen, maar Mahdi had al iemand gevraagd die over een bus beschikt, er was iemand om het laminaat te leggen en ook via Marktplaats had hij al wat dingen geregeld.”
De groep is sinds hun match erg hecht geworden. Joke is er dan ook van overtuigd dat ze contact blijven houden. “Vanaf het begin is er een familiegevoel, dat familiegevoel dat is er en dat blijft; daar ben ik honderd procent zeker van.”
Wil je ook een Samen Hier community vormen in jouw woonplaats? Vanaf september 2020 gaan we nieuwe groepen matchen. Neem contact op over de mogelijkheden!