De allereerste Samen Hier community bijeenkomst: de Eritrese middag

Leuk weetje: van de statushouders die meedoen aan Samen Hier, zijn veel mensen afkomstig uit Eritrea. Niet gek dus dat veel Welkom Groepen graag meer informatie wilden over Eritrea en het overbruggen van cultuurverschillen. Samen met onze enthousiaste Cultureel Ambassadeurs Saron en Kaleb organiseerden we daarom een Samen Hier Community bijeenkomst voor alle Eritrese Samen Hier deelnemers en hun Welkom Groepen.

Culturele uitwisseling

In het algemeen weten de meeste Nederlanders maar weinig van Eritrea. Dit is ook niet heel vreemd: als land dat in 1993 door de VN werd erkend als onafhankelijke staat, is het één van de jongste landen ter wereld. Andersom is de Nederlandse cultuur voor veel Eritreeërs nogal wennen. Wanneer je nooit een klok in huis hebt gehad of een agenda hebt gezien, is de Nederlandse planningscultuur met het fenomeen ‘datumprikker’ een wereld van verschil.

Saron begon met een korte quiz, waar Eritreeërs en Nederlanders werden getest met vragen over elkaars cultuur. De toon werd gezet: iedereen deed fanatiek mee in de hoop één van de prijzen te winnen!

Op de antwoorden van de quizvragen werd dieper ingegaan tijdens de presentatie die volgde. Er werd aandachtig geluisterd naar alle verhalen en feitjes over de cultuur en geschiedenis van Eritrea. Wist je bijvoorbeeld dat de begroetingskus in Eritrea soms wel 6x is? Of dat ‘Ciao’ is overgenomen in het Eritrese dagelijkse taalgebruik omdat het een kolonie van Italië is geweest?

Cultureel Ambassadeur Saron

Verschillen overbruggen

Saron en Kaleb zorgden voor een ontspannen en vertrouwelijke sfeer. Hierdoor voelden de deelnemers van Samen Hier zich vrij om hun ervaringen, óók de moeilijkere, te delen.

Als je een andere cultuur hebt, is het soms echt lastig elkaar te begrijpen. Ik maak bijvoorbeeld vaak eten voor de Nederlandse Welkom Groepsleden die bij mij op bezoek komen, maar dan willen ze niet eten. Ik vraag me dan af wat ik verkeerd doe’’, vertelde  een Eritrese deelnemer.

Veel Nederlandse deelnemers beaamden dat: “Er staat áltijd fruit op tafel’’ zei iemand. Maar vaak hebben Nederlanders al van te voren gegeten en dus geen trek, ondanks dat het eten er heerlijk uitziet. “Een bekend cultuurverschil’’, vertelde Kaleb, “want in Eritrea is het gebruikelijk dat er eten voor de gasten klaar staat en is het respectloos om eten af te slaan dat je wordt aangeboden. Een tip aan de Nederlanders is dus om altijd een klein stukje te pakken, of als je echt niet wilt, uit te leggen waarom en uitleggen dat je niet respectloos wilt zijn. En een tip aan de Eritreeërs: weet dat Nederlanders niet gewend zijn aan dit gebruik en het niet slecht bedoelen’’.

Een ander terugkerend vraagstuk bleek het peilen van elkaars enthousiasme voor de frequentie van afspreken. Iets wat vaak versterkt wordt door het bekende verschil tussen Nederlandse directheid tegenover Eritrese bescheidenheid, ‘Kel Alem’ in de volksmond  (Lees hier meer over in ons interview met Kaleb). Waar de Nederlanders vaak met ideeën komen om af te spreken, blijft het soms stil bij de Eritreeërs, waardoor groepen zich afvragen: vindt hij/zij het eigenlijk wel leuk om af te spreken?

De meer ervaren Welkom Groepen (waarvan sommige al zes maanden geleden zijn gematcht!) gaven (geruststellend) advies aan de net gestarte groepen: met geduld, openheid en het initiatief blijven nemen, vormt er zich een steeds sterkere en natuurlijke vertrouwensband.

Na de quiz en presentatie leerden de Nederlandse deelnemers de Eritrese cultuur nog beter kennen. Via een tentoonstelling met o.a. traditionele Eritese kleding, een demonstratie van het Eritrese koffieritueel en de workshop Tigrinya schrijven waarbij Eritrese Samen Hier deelnemers uitleg gaven over het Tigrinya alfabet aan de Nederlandse deelnemers. Het vertrouwelijke gevoel en de open sfeer van de middag werden nog sterker tijdens de afsluiting: met zijn allen dansen op Eritrese muziek en een afsluitend Eritrees diner. Iedereen deed mee. Jong en oud.

Samen Hier community

De Eritrese middag was de perfecte gelegenheid voor deelnemers om ervaringen en tips met elkaar te delen, want allemaal doen ze mee aan een nieuw en uniek initiatief. De feedback en ervaringen van de Samen Hier community staan centraal in het succes van Samen Hier: alle deelnemers maken sámen het verschil.

De uitwisseling van ervaringen en tips droegen, naast samen opgaan in muziek, dans en de (wereldwijde) cultuur van samen eten, bij aan een beter begrip van elkaars cultuur. De meest waardevolle les volgens de community? Naar elkaar luisteren en elkaar vertrouwen is de kern, de rest komt later.

Blijf onze website, Facebook of Instagram (@SamenHier) in de gaten houden om op de hoogte te blijven van alle verhalen, tips en updates uit de Samen Hier community! Abonneer je ook op onze nieuwsbrief!

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.