COVID-19 als oefening in solidariteit

‘Alleen samen’ (kunnen we het coronavirus aan), zo luidt de campagne waarmee de overheid alle Nederlanders wil inspireren om samen te werken en solidair te zijn in de strijd tegen de verspreiding van COVID-19. De maatregelen tegen het coronavirus hebben grote invloed op onze samenleving en vragen het uiterste van mensen. Gelukkig hebben we ook een enorme solidariteit zien ontstaan in onze samenleving. Grote initiatieven, zoals een minutenlang applaus voor iedereen werkzaam in de zorg, maar juist ook de kleine gebaren, zoals boodschappen doen voor buren, oppassen op de kinderen van mensen met cruciale beroepen, of gewoon elkaar regelmatig bellen om te checken hoe het gaat; het is bijzonder om te zien hoe we elkaar in Nederland helpen met zoveel creativiteit en innovatieve oplossingen. Het coronavirus creëert kansen om te oefenen in solidariteit, kansen die veel mensen graag grijpen!

Solidariteit is ook altijd de drijvende kracht geweest achter de opvang van vluchtelingen in Europa en Nederland en in de afspraken die EU-landen hebben gemaakt over de hervestiging en herverdeling van vluchtelingen. Juist in een tijd waarin Nederlanders vanwege het coronavirus excelleren in solidariteit, schorten de meeste EU-landen asielprocedures vanwege het virus op en dreigt er een humanitaire ramp in overvolle vluchtelingenkampen als kamp Moria in Griekenland (hier vind je beelden uit het kamp). In dit kamp alleen al zitten duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vast, is het houden van afstand en het beperken van sociaal contact onmogelijk en zijn er amper faciliteiten en middelen beschikbaar om het virus te bestrijden. Ook daar geldt: alleen samen kunnen we dit aan.

Daarom roepen wij Nederland en al haar burgers op: wees ook (nu) solidair met vluchtelingen! Bied vluchtelingen net als Portugal een tijdelijke verblijfsvergunning waarmee ze toegang hebben tot gezondheidszorg en andere voorzieningen. Werk samen met andere Europese landen om te garanderen dat vluchtelingen een veilige plek vinden. Plaats vluchtelingen over vanuit de overvolle vluchtelingenkampen en bied ze zowel daar als hier toegang tot medische voorzieningen.

#AlleenSamen kunnen we het coronavirus aan. #AlleenSamen bieden we vluchtelingen veiligheid.

Oefen en praktiseer je solidariteit: deel dit bericht en teken deze en deze petitie vandaag!

 

 

 

*Foto: Team Humanity

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.