Waarom zij meedoen aan Samen Hier

De Samen Hier community groeit!

In zeven verschillende gemeentes sluiten steeds meer mensen aan: als Samen Hier-groepslid, community builder of als supporter. Zij zijn er allen van overtuigd dat Samen Hier lange termijn contacten tussen nieuwkomers en langer gevestigde Nederlanders mogelijk maakt. En dat is precies, hoe simpel dit ook klinkt, waar nieuwkomers behoefte aan hebben.

Wat zijn de persoonlijke drijfveren om mee te doen aan Samen Hier? Wij vroegen het aan Samir Hasan Alghazzawi, Marjan de Gruijter, Hansje van der Zwaan, die elk op een andere manier betrokken zijn.

Eén van de nieuwkomers die betrokken is bij Samen Hier is Samir Hasan Alghazzawi, die zich in Irak als activist inzette voor vrouwen- en LHBTIQ-rechten. Sinds 2018 ontving hij regelmatig bedreigingen en moest hij zijn land ontvluchten. Hij vertelt: “Heel lang had ik eigenlijk geen contact met Nederlanders, alleen via organisaties. Het is moeilijk om Nederlanders te ontmoeten als je de taal nog niet spreekt. Meedoen aan Samen Hier geeft mij de mogelijkheid om de Nederlandse taal te oefenen, nieuwe mensen te ontmoeten en over de Nederlandse cultuur te leren. Als mensenrechtenverdediger geloof ik heel erg in Samen Hier.”

“Meedoen aan Samen Hier geeft mij de mogelijkheid om de Nederlandse taal te oefenen, nieuwe mensen te ontmoeten en over de Nederlandse cultuur te leren.”

Marjan de Gruijter, onderzoeker bij Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) en lid van de adviesraad van Samen Hier, bevestigt het belang van sociale netwerken: “In elk onderzoek over integratie staat dat er behoefte is aan gewoon contact met gewone mensen, vrienden hebben. Bij de integratie van vluchtelingen zijn vaak allerlei professionele instanties betrokken. In al die contacten, die overigens zeer waardevol zijn, draait het om hulp. Vluchtelingen zeggen vrijwel unaniem dat ze deel uit willen maken van een sociaal netwerk. Zo word je ook zelfredzaam en het helpt vorm te geven aan een eigen bestaan. Samen Hier biedt deze contacten met gewone mensen, op gelijke voet. Daar werk ik graag aan mee.”

De Haagse Hansje van der Zwaan vormde een Samen Hier-groepmet een vriendin, een buurvrouw, een collega en een kennis. “In mijn omgeving kom ik niet elke dag vluchtelingen tegen, of misschien wel, maar ik herken ze niet. Samen Hier verlaagt de drempel om contact te leggen – via dit project kunnen we iemand een beetje helpen wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving en ook persoonlijk contact opbouwen.Ik wil me openstellen, erachter komen wat hun verhaal is, en dan niet alleen hun verhaal als vluchteling.”

“Samen Hier verlaagt de drempel om contact te leggen – via dit project kunnen we iemand een beetje helpen wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving en ook persoonlijk contact opbouwen”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.