Asem (33): “Mensen hebben hun eigen ideeën over Syrië van de televisie of de krant”

Interview door Judith van der Zwan 

“Er zijn eindeloos veel ervaringen en activiteiten die wij zouden kunnen delen, maar ik heb in mijn contact met anderen soms obstakels moeten overwinnen.”

Asem is 33 jaar oud en komt uit Aleppo, Syrië, waar hij werkte als verzekeringsadviseur en bij een telecommunicatiebedrijf. In Nederland heeft hij nu een eigen bedrijf en gaat hij graag basketballen en naar de sportschool.

We ontmoeten hem op een zonnig terrasje naast de Markthal in Rotterdam. Asem woont ongeveer twee jaar in Rotterdam. “Ik was net getrouwd en had kinderen toen de oorlog begon en we ons leven achter ons moesten laten. Nu probeer ik samen met mijn gezin hier in Nederland mijn weg te vinden, een balans tussen meedoen in de Nederlandse samenleving en tegelijkertijd niet vergeten wie ik was in Syrië en wat ik daar heb meegemaakt.”

Dertiger-hectiek

Met opgroeiende kinderen en een eigen bedrijf heeft Asem net als veel andere Rotterdammers een hectisch leven. “Het is tot nu toe lastig om aansluiting te vinden bij Nederlanders”, vertelt Asem. We hebben het erg druk, vooral sinds ik een eigen bedrijf heb. Op school zien we de ouders van andere kinderen, maar altijd in haast. Mensen brengen hun kinderen naar school en moeten dan gelijk door naar hun werk.”

Montessori school

Asem is heel bewust bezig met de opvoeding van zijn twee zonen van 5 en 8 en reflecteert hierbij op Syrische en Nederlandse waarden en normen, bijvoorbeeld hoe je met elkaar omgaat als gezin. “Mijn kinderen gaan hier naast de Markthal naar school. Het is redelijk ver weg van waar wij wonen, maar ik wil het liefst dat mijn kinderen in een diverse en stimulerende omgeving zijn. We hebben dan ook voor deze Montessori school gekozen vanwege de leermethode. Ze hebben het daar goed naar hun zin”.

Andere verhalen over Syrië

“Er zijn eindeloos veel ervaringen en activiteiten die wij zouden kunnen delen, maar ik heb in mijn contact met anderen soms obstakels moeten overwinnen. Mensen hebben hun eigen ideeën over Syrië van de televisie of de krant, ‘dat is een land waar oorlog heerst’, denken ze dan. Als ik Nederlanders wat langer spreek, zijn zij vaak verbaasd. Ze komen er dan achter dat de verhalen over mijn thuisland en mijn ervaringen compleet verschillen van het beeld wat zij zelf hadden. Dat ik bijvoorbeeld vroeger elke week wel een keer naar de bergen reed om daar lekker te lunchen, of over de kruidenierswinkel van mijn opa. Daarom spreekt het idee van Samen Hier me aan: dat mensen eerst de kans en de tijd krijgen om elkaar te leren kennen voordat ze een oordeel over elkaar vormen.”

Wil je met je gezin in contact komen met een familie zoals die van Asem? Doe mee aan Samen Hier!

Met twee zonen, van 5 en 8, zou Asem dan ook graag dingen met zijn Welkom Groep willen doen die ook leuk zijn voor kinderen, zoals barbecueën. Zou jij het leuk vinden om mensen zoals Asem en zijn familie te leren kennen en wegwijs te maken in de stad? Aanmelden kan nog!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.