Event: In gesprek over migratie & mensenrechten
Wij blikken terug op een geweldige donderdagmiddag 29 februari 2024 waarin wij sproken over asiel, grenzen, medemenselijkheid en onze verantwoordelijkheid als samenleving. In the Grey Space in the Middle in Den Haag voerden wij de dialoog over hoe wij als burgers een rol spelen in de verwelkoming van nieuwkomers.
De val van het kabinet en de recente verkiezingen hebben vragen opgeroepen over de richting van onze nationale politiek. Naar aanleiding van dit nieuwe politieke landschap worden discussies gevoerd over het belang van mensenrechten en de rechten van nieuwkomers. Binnen dit debat lijken de tegenstellingen onoverbrugbaar en de verdeling te overheersen. Daarom vonden wij het juist nu cruciaal om van elkaar te horen, te luisteren en samen in beweging te komen. Een greep uit de vragen die we stelden en probeerden te beantwoorden samen met onze gasten waren bijvoorbeeld:
Hoe praten we met elkaar over migratie? Hoe creëren we draagvlak voor nieuwkomers? En welke rol is er weggelegd voor lokale burgers om nieuwkomers te verwelkomen?
Over het programma en de gasten
- De middag werd begeleid door presentator en storyteller Leila Prnjavorac. Leila’ s inspirerende anekdotes brachten de zaal samen en motiveerde ons om eigen ideeën en verhalen te bespreken. Samen met haar vervolgden we het gesprek aan verschillende dialoogtafels, bijvoorbeeld over duurzame verbindingen; inclusiviteit en gelijkwaardigheid; of de rol van een betrokken samenleving.
- Hanneke Felten deelde als senior onderzoeker bij Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven een krachtig verhaal over de aanpak van discriminatie en racisme. Ze benadrukte dat de sleutel ligt in het willen onderzoeken van eigen vooroordelen en in de durf het gesprek aan te gaan binnen ons persoonlijk netwerk.
- Schrijver en columnist Arnon Grunberg en Qader Shafiq, dichter en oprichter van Bureau Wijland, brachten een boodschap van hoop naar voren, in het licht van Grunbergs nieuwste boek “De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood”. Ze deelden dat de samenleving meer open staat voor migratie en medemenselijkheid dan ons huidige politieke klimaat laat denken.
Samen verkenden we hoe gelijkwaardigheid en inclusiviteit plek maakt voor nieuwkomers. Daarin is het essentieel om ruimte te bieden voor ieders stem en de verschillen hierin te omarmen.
Dankzij de inzichten van iedereen die aanwezig was zijn wij nog meer overtuigd dat een verwelkomende samenleving voor nieuwkomers mogelijk is.