Aan het woord: Cultureel Ambassadeur Aster
“Een hechte vertrouwensband met een kleinschalig groepje mensen is heel belangrijk”
Verhaal door: Sophie Zwaal & Maartje Scheijen
Veel nieuwkomers willen zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren, zodat zij wegwijs kunnen worden in hun nieuwe stad en een sociaal netwerk kunnen opbouwen. Maar het leren van de taal is door de sociale omgangsvormen in Nederland vaak een uitdaging. Aster wil laten zien dat nieuwkomers niet bang hoeven te zijn om deel te nemen aan de samenleving, ook als ze de taal nog niet goed spreken: “Schaam je niet en sta open voor verbetering.”
Aster kwam in 2015 vanuit Eritrea naar Nederland. Als vluchteling ervoer Aster hoe groot de verschillen tussen Eritrea en Nederland zijn. Ze wil Eritrese nieuwkomers graag helpen deze verschillen te overbruggen en is daarom een jaar geleden als Cultureel Ambassadeur begonnen bij Samen Hier, waar ze Eritrese vluchtelingen en Welkom Groepen ondersteunt. “Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om als Cultureel Ambassadeur nieuwkomers te helpen in hun eigen taal. Ik leg in het Tigrinya (taal gesproken in Eritrea, red.) uit hoe de verschillen tussen de Nederlandse en de Eritrese cultuur in elkaar zitten en hoe zij hier het best mee om kunnen gaan. Dit geeft hen veel rust, want ze begrijpen het vaak beter in hun eigen taal.”
Een taal leer je door veel te oefenen, maar oefenen is voor nieuwkomers door de andere omgangsvormen vaak moeilijk. “De Eritrese cultuur is echt een wij-cultuur. Mensen eten samen, nodigen elkaar vaak uit en er is voortdurend contact met buren. Je mag altijd langskomen bij vrienden, familie of buren en je krijgt altijd een kop koffie en eten aangeboden. In Nederland ligt dit anders: hier moet je van tevoren een afspraak te maken, met een exact tijdstip en een locatie. Nederlanders zijn een stuk individueler.”
Een hechte vertrouwensband
Eritreeërs hechten daarnaast veel waarde aan het opbouwen van een vertrouwensband. Ook hier ziet Aster grote verschillen met Nederlanders: “Ik hoor van veel Eritrese nieuwkomers dat Nederlanders al snel veel vragen stellen, voordat een vertrouwensband is opgebouwd. Mensen uit Eritrea zijn van nature niet heel open en daarom gaat het sociale contact vaak stroef. Vooral oudere mensen zijn eenzaam. Zij leren de taal minder snel omdat ze weinig contact hebben met anderen.”
Aster pakte deze Nederlandse omgangsvormen snel op, maar ze merkt dat andere nieuwkomers bang blijven om fouten te maken en zich daarom schamen om Nederlands te spreken met mensen die zij niet goed kennen. Ze kennen de Nederlandse woorden wel, maar durven deze vaak niet uit te spreken. “Een hechte vertrouwensband met een kleinschalig groepje mensen is daarom heel belangrijk voor hun zelfvertrouwen. Zodra er een band is, voelen ze zich op hun gemak en worden ze al snel opener en socialer. Deze open houding is belangrijk voor het opbouwen van een sociaal netwerk en het eigen maken van de Nederlandse taal. Ik zou Welkom Groepen dus vooral willen adviseren niet meteen allerlei persoonlijke dingen te vragen, maar vooral te focussen op gezellig praten, dan komt die band vanzelf.”
Aster moedigt ook nieuwkomers aan niet bang te zijn om contact te maken en de taal te oefenen. “Wees niet bang om fouten te maken. Mijn collega’s lachen geregeld om mijn Nederlands, en ik lach net zo hard om hen. Ik vind het niet erg. Ik heb heel veel fouten gemaakt, maar ik heb van elke fout geleerd. Mijn Nederlands is hierdoor veel beter geworden. Schaam je niet en laat deze angst los. Zo leer je de Nederlandse taal en cultuur het snelst kennen.”
Wil jij je net als Aster ook inzetten voor een inclusieve en verwelkomende samenleving?
Klik dan hier om te zien wat jij kan doen!