40 Welkom Groepen gestart!

Wij zijn heel trots en blij: na een succesvolle werving in Den Haag, Rotterdam, Haarlem en Almere hebben we maar liefst 40 Welkom Groepen van vijf Nederlandse inwoners gematcht met een vluchteling of –gezin! Dit betekent dat ongeveer 300 inwoners, Nederlanders én vluchtelingen, actief meedoen aan de eerste editie van dit unieke community sponsorschap initiatief.

Elke gematchte groep trekt een jaar met elkaar op en leert elkaar en elkaars behoeften, interesses en netwerken goed kennen. Hierdoor is het voor de nieuwkomer makkelijker om zich thuis te voelen in de nieuwe situatie en de taal te leren en vindt hij of zij makkelijker de weg naar een opleiding, dokter, sportvereniging of werk bijvoorbeeld.

Maar net zo belangrijk:

De matches zijn ook de start van het ontstaan van nieuwe lokale communities, die divers zijn en waarin nieuwe connecties en ervaringen worden gedeeld. Samen gaan we voor een inclusieve samenleving!

“Ik vind het belangrijk dat nieuwe inwoners van Nederland/ Haarlem zich hier thuis voelen, daar wilde ik graag aan bijdragen. Het helpt enorm als je wegwijs wordt gemaakt in je nieuwe woonplaats, dat maakt denk ik voor een groot deel of je je ergens op je plek voelt of niet.  Ik vind het ook mooi om de verhalen van Samer te horen, waar hij vandaan komt en wat in zijn cultuur gebruikelijk is. Door ervaringen uit te wisselen kun je elkaar verrijken.

Daarnaast vind ik het heel leuk dat we een groep zijn met collega’s, hierdoor leer je hen ook weer op een andere manier kennen.”

Christiana (Groep Samen Haarlem)

“Als ik Nederlanders wat langer spreek, zijn zij vaak verbaasd. Ze komen er dan achter dat de verhalen over mijn thuisland en mijn ervaringen compleet verschillen van het beeld dat zij hebben van tv. Dat ik bijvoorbeeld vroeger elke week wel een keer naar de bergen reed om daar lekker te lunchen, of over de kruidenierswinkel van mijn opa. Daarom spreekt het idee van Samen Hier me aan: dat mensen eerst de kans en de tijd krijgen om elkaar te leren kennen voordat ze een oordeel over elkaar vormen.”  

Asem (Syrië/Rotterdam)

Blijf onze website, Facebook of Instagram (@SamenHier) in de gaten houden om op de hoogte te blijven van alle verhalen, tips en updates uit de Samen Hier community! Samen Hier: Communities aan zet!

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.