1,5 meter tips van én voor de Samen Hier community

Na maanden met voornamelijk online koffies, online diners en online events, was het vanaf 1 juni voor de Samen Hier groepen weer mogelijk om elkaar op 1,5 meter afstand te ontmoeten. In deze blog verzamelden we daarom een aantal leuke en inspirerende 1,5 meter tips van én voor de Samen Hier community. 

Spelletjes, sporten en creativiteit
Het spelen van spelletjes, samen sporten en creatieve activiteiten zijn leuke en informele manieren om elkaar beter te leren kennen. Ook Welkom Groep “Haarlem Heet Welkom” is gek op spelletjes. Ze vertellen: “Spelletjes kunnen het ijs breken en zorgen dat iedereen wat losser wordt.”

Naast de traditionele bordspellen die de meeste mensen wel kennen, kun je ook denken aan de volgende (buiten)spellen;

 • Hints
 • RARA wie ben ik
 • De Weerwolven van Wakkerdam
 • Pictionary
 • Jeu de Boules
 • En het populaire Zweedse spel Kubb

Geen zin in spelletjes? Gelukkig zijn er nog genoeg andere dingen te doen:

 • Kan iemand uit de groep bijvoorbeeld goed schilderen, tekenen, breien of houtbewerken; organiseer dan voor de rest van de groep een workshop in je achtertuin of het park.
 • Dol op muziek? Laat dan je favoriete muziek of muzikanten aan elkaar horen tijdens een muziekavond in de achtertuin. En speel je zelf een instrument? Dan is samen muziek maken natuurlijk nog veel leuker!
 • Voor de meest sportieve leden is ook samen sporten een goede 1,5 meter activiteit. Welkom Groep “Samen Haarlem” maakte al van het mooie weer gebruik om in het park te trainen.

1,5 meter uitjes
Veel groepen trekken er ook weer samen op uit. “Op een nieuwe locatie komen we tot andere gesprekken en dan is de sfeer soms meer ontspannen dan thuis!” (Welkom Groep “de Aardbeitjes”). Daarom een aantal leuke tips voor 1,5 meter uitjes:

 • Samen Hier leden uit Almere maakten een fietstocht langs de sluizen om met eigen ogen te kunnen zien hoe het kan dat delen van Nederland onder zeeniveau liggen.
 • De Haagse “Zinzoekers” gingen met de groep naar attractiepark Madurodam om Nederland in het klein te bekijken.
 • Jan en Marja van Welkom Groep “Familie Veenduin” stonden op een camping in Bloemendaal aan Zee, waar de andere leden van de Welkom Groep hen kwamen opzoeken.

Voor de jongste leden
Bij Samen Hier zijn 113 kinderen betrokken en die hebben momenteel allemaal zomervakantie; het perfecte moment dus om er samen met de kinderen op uit te trekken. Daarom een aantal tips voor het hele gezin:

 • Hebben jullie al eens gehoord van Geocaching? Dit is de grootste internationale schattenjacht ter wereld. Download de Geocaching app en het speuren kan beginnen! Zelf een speurtocht maken met opdrachten kan natuurlijk ook.
 • Meer leren over de natuur? Breng dan een bezoek aan een kinderboerderij of lokale pluktuin. In deze tuinen kun je vruchten of bloemen plukken en vaak mag je die tegen een kleine vergoeding meenemen. Hier vind je een overzicht van alle pluktuinen in Nederland.
 • Picknicken en buitenspelen is de favoriet. Zo fietsten “Haarlem Heet Welkom” met de kinderen van de groep naar de Haarlemse Molenplas om te picknicken, spelletjes te spelen en te zwemmen.

Nog even volhouden! 
Hoewel de 1,5 meter ontmoetingen goed gaan, zal online contact de komende tijd nog belangrijk blijven. Gelukkig zijn er tal van manieren om dit op een leuke manier te doen!  Zo organiseerde ‘Tram Drie komt overal’ een eigen online pubquiz voor hun groep, en de Haagse Zuiderstrandgroep bedacht een creatieve manier om op de hoogte te blijven van elkaars leven; elke dag stuurt een ander lid van de groep een filmpje naar de rest over wat hij/zij die dag aan het doen is.

Ben je nog op zoek naar andere online tips? Lees in  onze vorige blog meer tips over taal, kunst en cultuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.