Samen Hier op het lichtfestival The Hague Highlights

Het Haagse lichtfestival van dit jaar komt er aan: The Hague Highlights! The Hague Highlights vindt plaats van 14 tot en met 18 december 2022. Dit lichtfestival vertelt verhalen van de rijke Haagse geschiedenis door middel van licht en projectie op bekende locaties in Den Haag. Op deze manier worden geschiedenis en actuele onderwerpen, zoals migratie, voor iedereen op een toegankelijke manier verteld.

Het kunstwerk waar onze initiatiefnemer Justice & Peace met Samen Hier aan meedoet is gemaakt door het kunstenaarsduo Aether & Hemera en heet Voyage. Het kunstwerk bestaat uit een “flotilla”(een vloot) van origamibootjes. Voyage is een rondreizend kunstwerk en is al tentoongesteld op meerdere plekken in de wereld, onder andere in de Koninklijke Botanische Tuin van Edinburgh (Schotland), Canberra (Australië) en Bilbao (Spanje). Tijdens The Hague Highlights heeft Justice & Peace een twist gegeven aan het kunstwerk en zal Voyage – Veilige Haven voor het eerst in Nederland te bewonderen zijn op de Hofvijver in het centrum van Den Haag.

Het kunstwerk Voyage – Veilige Haven vertelt het verhaal van Nederland als gastvrij migratieland en staat voor de veilige havens die de Nederlandse samenleving biedt en kan bieden voor mensen op de vlucht. Veilige havens, zoals de lokale community’s met Samen Hier-groepen die nieuwkomers een jaar lang ondersteunen en hen een sociaal vangnet bieden. In de media heerst er vaak een negatief narratief omtrent migratie en de opvang van mensen op de vlucht. Met dit kunstwerk willen we juist licht, saamhorigheid en solidariteit uitstralen. We willen passanten bewust maken van onze rol als burgers: wat kunnen wij samen kunnen doen om mensen op de vlucht een veilige haven te bieden?

Als passant kun je interacteren met het kunstwerk. Je kunt kiezen uit zeven verschillende thema’s en patronen en op die manier zelf kleur geven aan het kunstwerk. Daarnaast kun je luisteren naar fragmenten van mensen uit de Samen Hier community die delen wat een veilige haven voor hen betekent.

We hopen jullie allemaal van 14 tot en met 18 december bij The Hague Highlights te zien!