Samen Hier online event #3: Eritrees koken met Liya
Tijdens de eerste online kookworkshop leerde Khadijeh de Samen Hier community hoe je het heerlijke Syrische dessert Mhalaya maakt. Dat smaakte – letterlijk en figuurlijk – naar meer! Daarom organiseerden we samen met deelneemster Liya een tweede online kookworkshop, deze keer met een gerecht uit de Eritrese keuken.
Liya komt uit Eritrea en woont samen met haar twee kinderen in Haarlem. Ze doet sinds september vorig jaar mee aan Samen Hier en trekt samen met haar Welkomgroep de ‘Haarlemse Muggen’ een jaar lang op. Samen met de 25 deelnemers uit Almere, Haarlem, Den Haag en Rotterdam kookt Liya tijdens dit derde online event Doro Wat, een traditionele kipstoofschotel uit Eritrea.
Omdat haar kinderen inmiddels gewend zijn aan de Hollandse keuken (brood met kaas is hun favoriet), vindt Liya het leuk om weer eens een traditioneel gerecht te koken voor haar gezin. Zelf heeft ze van jongs af aan Eritrees leren koken van haar moeder en ze wil graag dit stukje van de Eritrese cultuur meegeven aan haar kinderen.
Liya bereidt de Doro Wat op traditionele wijze, waarbij een hele kip in precies twaalf stukken wordt gesneden. Terwijl Liya bezig is met het snijden van de kip legt Cultureel Ambassadeur Kiflom deze traditie verder uit: “In Eritrea eten we vaak met veel mensen aan één tafel, daarom snijden we de kip altijd in twaalf stukken”. Gastvrijheid staat centraal binnen de Eritrese cultuur, dus zorgen Eritreeërs dat er altijd genoeg eten op tafel staat voor als er (onverwachts) gasten aanschuiven bij de maaltijd.
Een belangrijk ingrediënt voor de smaak van Doro Wat is berbere, een kruidenmengsel dat veel gebruikt wordt in de Eritrese keuken. Wanneer deelnemers vragen naar de Nederlandse vertaling van berbere, beginnen de Eritrese deelnemers in Tigrinya met elkaar te overleggen: “paprika”, of “peper” misschien? Er werd even online gezocht en uit de recepten én al proevend werd het duidelijk: veel peper! Wie niet van pittig houdt, kan beter zuinig zijn met de berbere.
Twee Haarlemse deelnemers laten tussendoor tevreden hun pan met het sudderende stoofmengsel zien: “Ja mooi hé, het ruikt goed!”. Ook zijn er variaties op het gerecht in de maak. Een Welkomgroep uit Almere heeft de kip met het kruidenmengsel gegrild in plaats van gestoofd. Chaja van de groep “Almere 2020” eet geen vlees en gebruikt daarom een plantaardig alternatief voor de kip.
“Liya, zei je nu ui of ei?” (Jo)
De workshop blijkt ook een goede oefening in de Nederlandse taal te zijn. In het gerecht zitten zowel eieren als uien verwerkt, wat leidde tot verwarring: “straks ben ik de uien aan het koken!”, grapt Jo van de Haarlemse Muggen. Zowel de Welkom Groep-leden als de statushouders moeten hardop lachen om de taalverwarring.
Nadat Liya de Doro Wat van het vuur haalt, pakt ze een grote ronde plaat waar ze drie Injera (Eritrese pannenkoekjes) over verdeelt: “Voor de hele familie!” zegt ze vrolijk. Anne en Jacqueline van Welkomgroep ‘DJAMMA’ zijn inmiddels ook klaar met koken en proeven het resultaat: “Het is heerlijk, wij gaan smullen!” “Vandaag met afstand, maar volgende keer gaan we samen proeven!” zegt Kiflom opgetogen.
“Heel leuk dit contact. Zo leren we elkaar steeds beter begrijpen. Kortom, was geslaagd” (Annemarie)