Wij zijn Samen Hier

Wij zijn Samen Hier. Iedereen kan op een dag genoodzaakt zijn te vluchten. Voor oorlog, onderdrukking, armoede of geweld. Met een netwerk van Samen Hier-groepen op verschillende plekken in Nederland zetten we onze tijd, netwerk en middelen in om veilige routes mogelijk te maken voor mensen op de vlucht en eraan bij te dragen dat zij als nieuwkomer snel kunnen landen in Nederland.

Wij zijn Samen Hier. We geloven in de kracht van netwerken en in het opbouwen van gelijkwaardige relaties. Integratie is voor ons een tweezijdig proces, dat we samen aangaan.  Samen Hier-groepen bestaan altijd uit vijf gevestigde Nederlanders, zodat nieuwkomers versneld toegang hebben tot sociale en professionele netwerken. Die contacten en relaties zijn cruciaal om te kunnen landen.

Wij zijn Samen Hier. Daarom hebben we het liever niet over “vluchtelingen”. We zijn immers allemaal mensen, en een vluchtgeschiedenis bepaalt niet wie iemand is. Toch gebruiken we die term soms wel. Daarmee verwijzen we naar internationale afspraken, waarin is vastgelegd dat mensen die moeten vluchten voor oorlog of geweld, recht hebben op bescherming. Ondanks die afspraken, zien we dat zij nog te vaak een levensgevaarlijke reis moeten ondernemen om in veiligheid te komen. Samen Hier vindt dat dit anders moet, en ziet dat het anders kan!

Samen Hier Amsterdam

In Amsterdam is momenteel een groep bezig om Samen Hier op te zetten. Om als nieuwe groep mee te kunnen doen, heb je dus nog heel even geduld nodig!

Heb je interesse om mee te denken of helpen in de startfase? Stuur een mail naar info@samenhier.nl! Wil je alvast laten weten dat je een Samen Hier-groep te vormen in Amsterdam? Meld je aan via het formulier hieronder.

Wil je alvast weten hoe je kunt bijdragen?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Vorm een groep van vijf vrienden, kennissen, buren of familieleden en wij matchen je met een vluchteling(gezin) uit je stad of dorp, door middel van hervestiging. Hervestiging is de zorgvuldige selectie van overheden waarbij ze de meest kwetsbare vluchtelingen opvangen als deze vluchtelingen niet kunnen terugkeren naar hun eigen land en ze ook niet in hun opvangland kunnen blijven. In Rotterdam hebben wij de eerste twee herverstigers gekoppeld aan Samen Hier groepen. Op deze manier werken we samen met lokale overheden om de opvang en overkomst van mensen op de vlucht op een andere manier vorm te geven, kunnen er rechtstreeks vluchtelingen op worden gevangen door onze groepen in Rotterdam en kunnen we hen een veilige haven bieden!
  • Je kunt ook meedoen als community bouwer bij Samen Hier. Community bouwers zijn contactpersoon voor de groepen; ze ondersteunen Samen Hier Groepen en helpen met culturele verschillen en taalbarrières te overbruggen. Kan jij je voorstellen hoe het is om tegen deze verschillen aan te lopen en wil je hier graag bij helpen als Samen Hier Amsterdam live is? Stuur een mailtje naar info@samenhier.nl!
  • Wil je meer lezen over de ervaringen van andere community bouwers, kijk dan op onze Blogs pagina en lees bijvoorbeeld het interview van Mohammed.
  • Wil je liever geen groep vormen maar wel graag Samen Hier Amsterdam supporten, dan kan dat ook in de vorm van advies, netwerk, middelen of een financiële bijdrage. Of heb jij een ander idee hoe je ons verder kunt helpen? We komen graag met je in contact.
  • Wil je op de hoogte blijven? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en word op de hoogte gehouden van Samen Hier Amsterdam.

Nieuwsbrief Samen Hier

Bedankt voor je inschrijving.