Samen Hier in Rotterdam

Rotterdam is onderdeel van een netwerk van Samen Hier-steden, waarbij inwoners een leidende rol nemen in de overkomst en ontvangst van mensen op de vlucht. Drie tot vijf inwoners vormen een groep en trekken een jaar lang op met een vluchteling(gezin). De persoon of het gezin op de vlucht heeft tot voor kort nog in een opvangplek in het buitenland gezeten, maar kan nu door middel van hervestiging naar Nederland komen. Door de inzet van de groep inwoners, kunnen de personen op een veilige manier naar Nederland komen en vanaf dag één stadsgenoten worden.

Hervestiging

In 2020 zijn we in Rotterdam gestart met community sponsorship, waarbij (vrienden)groepen zich inzetten voor de ontvangst en overkomst van vluchtelingen. Waar veel mensen op de vlucht zijn genoodzaakt een gevaarlijke route te ondernemen om naar een (asielzoekerscentrum in) Nederland te komen, is Samen Hier bezig met een manier waarop dit anders kan. Doordat inwoners een directe rol spelen in het ontvangen en ondersteunen van vluchtelingen in Nederland, kunnen mensen veilig overkomen naar Nederland en binnen hun groep in de nieuwe woonplaats, een nieuw bestaan opbouwen.

Tijdens de pilot zijn er twee Soedanese vluchtelingen rechtstreeks – via hervestiging – vanuit de opvangplek in Egypte in Rotterdam gevestigd. Deze twee nieuwe Rotterdammers, Abdalla en Yassin, werden verwelkomd door twee groepen uit Rotterdam. Het Samen Hier-jaar zit er inmiddels op, maar de groepen en Abdalla en Yassin hebben nog steeds contact.

Meer informatie over het eerste jaar community sponsorship in Rotterdam, vind je hier.

Wil jij meer lezen over de ervaringen van één van deze groepen, lees hier meer.

Join the team!

Wil je je als vrijwilliger inzetten om Samen Hier Rotterdam mogelijk te maken? Justice & Peace staat altijd open voor enthousiastelingen die het team kunnen versterken.  Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie. Zo zoeken we bijvoorbeeld  regelmatig community builders. Community builders spreken naast Nederlands ook Frans, Arabisch, Farsi, Tigrinya of Turks en zijn het eerste aanspreekpunt voor Samen Hier-groepen. Als community builder geef je de groepen coaching en advies, en ondersteun je groepsleden als zij bijvoorbeeld tegen culturele verschillen aanlopen.

Spreek jij naast Nederlands één van deze talen en lijkt het je leuk om groepen te ondersteunen in Rotterdam?

Doe mee als community builder!

Wil je ervaringen lezen van een community builder (voorheen cultureel ambassadeur), lees dan hier het interview van Mohammed.

Word supporter van Samen Hier Rotterdam

Wil je liever geen groep vormen maar wel graag Samen Hier Rotterdam supporten, dan kan dat ook in de vorm van advies, netwerk, het beschikbaar stellen van een ruimte, het organiseren van een leuke activiteit of training voor onze groepen,  of een financiële bijdrage. Of heb jij een ander idee hoe je ons verder kunt helpen? We komen graag met je in contact.

Heb je nog andere vragen?

Wil je meer weten over Samen Hier Rotterdam of heb je een andere vraag?

Samen Hier nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving.