Doe mee met Samen Hier in Rotterdam

Je kunt je nu aanmelden voor Samen Hier Rotterdam. Rotterdam is onderdeel van een netwerk van Samen Hier-steden, waarbij inwoners een leidende rol nemen in de overkomst en ontvangst van mensen op de vlucht. Drie tot vijf inwoners vormen een groep en trekken een jaar lang op met een vluchteling(gezin). De persoon of het gezin op de vlucht heeft tot voor kort nog in een opvangplek in het buitenland gezeten, maar kan nu door middel van hervestiging naar Nederland komen. Door de inzet van de groep inwoners, kunnen de personen op een veilige manier naar Nederland komen en vanaf dag één stadsgenoten worden.

Wat houdt meedoen in?

Samen met je buren, vrienden, collega’s of kennissen, vorm je een groep van drie tot vijf personen. Nadat je je hebt opgegeven wordt er een match gemaakt met een hervestigde vluchteling of een vluchtelinggezin. Samen trekken jullie een jaar lang met elkaar op. Gedurende dit jaar zijn jullie een belangrijk eerste aanspreekpunt voor de nieuwkomer en bouwen jullie een bijzondere band op. Jullie ondersteunen met praktische zaken en met het ‘landen’ in de nieuwe woonplaats. Daarvoor maken jullie van tevoren een plan, waar Samen Hier jullie bij helpt. We bieden tijdens het jaar begeleiding in de vorm van trainingen en advies op maat. Ook organiseren we community evenementen en netwerkevenementen, waarbij je andere Samen Hier-groepen kunt ontmoeten.

Wil je meer weten over hervestiging en Samen Hier in Rotterdam, scroll naar beneden voor meer informatie of stuur een mail naar info[at]samenhier.nl!

Wil jij je handen uit je mouwen steken, meedoen aan een innovatief initiatief en laten staan dat je klaarstaat voor nieuwkomers in jouw buurt? Geef je hieronder op.

Wat is hervestiging?

Hervestiging is de zorgvuldige selectie van overheden waarbij ze de meest kwetsbare vluchtelingen opvangen als deze vluchtelingen niet kunnen terugkeren naar hun eigen land en ze ook niet kunnen blijven in hun opvangland. De VN vluchtelingenorganisatie UNHCR identificeert de meest kwetsbare vluchtelingen voor hervestiging. Nederland heeft een landelijke taakstelling van vluchtelingen en heeft hierin een quotum vastgesteld dat 3.000 vluchtelingen via hervestiging naar Nederland mogen komen, via de route van hervestiging. Dit komt erop neer dat Nederland jaarlijks rond de 500 vluchtelingen uitnodigt om zich in Nederland te vestigen. Minder dan 1% van alle wordt hervestigd. Dit komt door het beperkte aantal landen dat hervestiging ondersteunt en het beperkte aantal plaatsen dat wordt aangeboden. Hierdoor kan het soms jaren duren voordat iemand die geselecteerd is door UNHCR in veiligheid gebracht wordt.

Samen Hier Rotterdam

Vorig jaar zijn we in Rotterdam gestart met community sponsorship, waarbij (vrienden)groepen zich inzetten voor de ontvangst en overkomst van vluchtelingen. Waar veel mensen op de vlucht zijn genoodzaakt een gevaarlijke route te ondernemen om naar een (asielzoekerscentrum in) Nederland te komen, is Samen Hier bezig met een manier waarop dit anders kan. Doordat inwoners een directe rol spelen in het ontvangen en ondersteunen van vluchtelingen in Nederland, kunnen mensen veilig overkomen naar Nederland en binnen hun groep in de nieuwe woonplaats, een nieuw bestaan opbouwen.

Vorig jaar zijn er twee Soedanese vluchtelingen rechtstreeks vanuit de opvangplek in Egypte in Rotterdam gevestigd. Deze twee nieuwe Rotterdammers, Abdalla en Yassin, werden verwelkomd door twee groepen uit Rotterdam. Het Samen Hier-jaar zit er inmiddels op, maar de groepen en Abdalla en Yassin hebben nog steeds contact.

Binnenkort volgt de evaluatie van het eerste jaar community sponsorship in Rotterdam op de website.

Wil jij meer lezen over de ervaringen van een van deze groepen?

Nieuwkomers

Je kunt je momenteel als nieuwkomer niet zelf aanmelden bij Samen Hier Rotterdam. We koppelen op dit moment alleen sponsorgroepen aan mensen die in een vluchtelingenkamp buiten Europa verblijven en worden uitgenodigd om naar Nederland te komen. Zij worden ter plekke geïnformeerd over de mogelijkheid om mee te doen aan Samen Hier.  Samen Hier koppelt hen aan groepen in Rotterdam, zodat de persoon of het gezin veilig naar Nederland kan komen en wordt opgevangen in een Rotterdamse community.

Join the team!

Wil je je als vrijwilliger inzetten om Samen Hier Rotterdam mogelijk te maken? Justice & Peace staat altijd open voor enthousiastelingen die het team kunnen versterken.  Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie. Zo zoeken we bijvoorbeeld  regelmatig community bouwers. Community bouwers spreken naast Nederlands ook Frans, Arabisch, Farsi, Tigrinya of Turks en zijn het eerste aanspreekpunt voor Samen Hier-groepen. Als community bouwergeef je de groepen coaching en advies, en ondersteun je groepsleden als zij bijvoorbeeld tegen culturele verschillen aanlopen.

Spreek jij naast Nederlands één van deze talen en lijkt het je leuk om groepen te ondersteunen in Rotterdam?
Doe dan mee als community bouwer!

Wil je ervaringen lezen van een community bouwer (voorheen cultureel ambassadeur), lees dan hier het interview van Mohammed.

Word supporter van Samen Hier Rotterdam

Wil je liever geen groep vormen maar wel graag Samen Hier Rotterdam supporten, dan kan dat ook in de vorm van advies, netwerk, het beschikbaar stellen van een ruimte, het organiseren van een leuke activiteit of training voor onze groepen,  of een financiële bijdrage. Of heb jij een ander idee hoe je ons verder kunt helpen? We komen graag met je in contact.

Heb je nog andere vragen?

Wil je meer weten over Samen Hier Rotterdam of heb je een andere vraag? Stuur een mailtje naar info[at]samenhier.nl!