Samen Hier Rotterdam

Wat leuk dat je mee wilt doen met Samen Hier! In Rotterdam is een Samen Hier-community actief, gecoördineerd door Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen. Woon je in Rotterdam en wil je ook meebouwen aan veilige havens voor mensen op de vlucht? Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bijdragen. Lees onder het aanmeldformulier over de verschillende opties.

Vorm een Sponsorgroep

We matchen jullie aan een vluchteling of vluchtelinggezin dat nog in een vluchtelingenkamp verblijft, en op uitnodiging naar Nederland zal komen. Vanaf dag één van aankomst in Nederland bieden jullie een warme ontvangst. Van tevoren zorgen jullie dat alles goed is voorbereid: dat er boodschappen in huis zijn bijvoorbeeld, of een simkaart. Gedurende een jaar zijn jullie een belangrijk eerste aanspreekpunt voor de nieuwkomer en bouwen jullie een bijzondere band op. Jullie ondersteunen met praktische zaken en het ‘landen’ in de nieuwe woonplaats. Daarvoor maken jullie van tevoren een plan, waar Samen Hier jullie bij helpt. Samen Hier biedt tijdens het jaar begeleiding in de vorm van trainingen en advies op maat. Ook organiseren we community evenementen en netwerkevenementen, waarbij je andere Samen Hier groepen kunt ontmoeten. Houd er rekening mee dat het vormen van een Sponsorgroep meer voorbereiding, meer commitment en meer flexibiliteit vraagt dan het vormen van een Welkomgroep. Het kan bijvoorbeeld lang duren tussen jullie aanmelding en het moment dat iemand op uitnodiging naar Rotterdam kan komen, en na aankomst speel je doorgaans een grotere rol bij praktische hulpvragen.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van eerdere groepen in Rotterdam? Lees hier meer in het nieuwsartikel.

Nieuwkomers

Je kunt je momenteel als nieuwkomer niet zelf aanmelden bij Samen Hier Rotterdam. We koppelen op dit moment alleen sponsorgroepen aan mensen die in een vluchtelingenkamp buiten Europa verblijven en worden uitgenodigd om naar Nederland te komen. Zij worden ter plekke geïnformeerd over de mogelijkheid om mee te doen aan Samen Hier.  Samen Hier koppelt hen aan groepen in Rotterdam, zodat de persoon of het gezin veilig naar Nederland kan komen en wordt opgevangen in een Rotterdamse community.

Join the team!

Wil je je als vrijwilliger inzetten om Samen Hier Rotterdam mogelijk te maken? Justice & Peace staat altijd open voor enthousiastelingen die het team kunnen versterken.  Kijk op de vacaturepagina voor meer informatie. Zo zoeken we bijvoorbeeld  regelmatig community bouwers. Community bouwers spreken naast Nederlands ook Frans, Arabisch, Farsi, Tigrinya of Turks en zijn het eerste aanspreekpunt voor Samen Hier-groepen. Als community bouwergeef je de groepen coaching en advies, en ondersteun je groepsleden als zij bijvoorbeeld tegen culturele verschillen aanlopen.

Spreek jij naast Nederlands één van deze talen en lijkt het je leuk om groepen te ondersteunen in Rotterdam?
Doe dan mee als community bouwer!

Wil je ervaringen lezen van een community bouwer (voorheen cultureel ambassadeur), lees dan hier het interview van Mohammed.

Word supporter van Samen Hier Rotterdam

Wil je liever geen groep vormen maar wel graag Samen Hier Rotterdam supporten, dan kan dat ook in de vorm van advies, netwerk, het beschikbaar stellen van een ruimte, het organiseren van een leuke activiteit of training voor onze groepen,  of een financiële bijdrage. Of heb jij een ander idee hoe je ons verder kunt helpen? We komen graag met je in contact.

Wanneer kan ik me aanmelden?

Wil je weten wanneer je je weer kunt aanmelden voor Samen Hier Rotterdam of heb je een andere vraag? Stuur een mailtje naar info@samenhier.nl!