“Diversiteit respecteren, daar gaat het om”
Geschreven door: Patrick van Wersch
Samen Hier Rotterdam: Hoe Anis met zijn gezin vormgeeft aan een nieuwe toekomst in Nederland
Anis is blij dat hij met zijn gezin in Rotterdam woont. Daarvoor zaten hij, zijn vrouw Houda en hun 6 kinderen ruim een jaar in een asielzoekerscentrum in Balk. “Wij komen zelf uit een drukke stad, Damascus, de hoofdstad van Syrië. In de grote stad zijn er meer kansen voor mijn gezin.” De familie Abdulmajid wil alle mogelijkheden benutten om mee te doen in de samenleving en meldde zich daarom aan voor Samen Hier. Ze werden gekoppeld aan 9 jonge Rotterdamse dames.
De groep noemt zichzelf ‘Samen Groos’, wat Rotterdams is voor ‘samen trots’. En trots is hij, Anis (50), op de vriendschappen die zijn ontstaan tussen zijn gezin en de rest van de groep. “Het is lastig om in contact te komen met nieuwe mensen”, vertelt Anis. “Je spreekt niet zomaar iemand aan op straat. In onze buurt, Spangen, in Rotterdam West, wonen veel Arabisch-sprekenden, maar ik wilde juist mijn Nederlands verbeteren. Samen Hier bood uitkomst.”
Anis vindt taal namelijk erg belangrijk. Hij vraagt de groep voortdurend om hem te verbeteren als hij een foutje maakt. Taalbeheersing geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt, zo ondervindt Anis. In Syrië was hij advocaat, maar een baan in de Nederlandse advocatuur vereist Nederlands op C1/C2 niveau. “Dat is voor mij heel moeilijk te bereiken, zeker op mijn leeftijd”, legt hij uit. Ook de zorg voor het gezin, in het bijzonder de meervoudig gehandicapte zoon Mo van 14 die veel medische aandacht nodig heeft, is een extra uitdaging.
Daarom probeert Anis het nu op een lager niveau en verkent hij de optie om aan de slag te gaan als juridisch adviseur. De zoektocht blijkt lastig. Anis heeft samen met de groep gekeken naar de mogelijkheden. Er is contact geweest met een aantal instanties, ook over financiering, maar tot nu toe nog zonder succes. Zo is het onduidelijk of zijn universitair diploma uit Syrië in mindering gebracht kan worden op de 4-jarige hbo-opleiding tot juridisch adviseur. “Het is voor vluchtelingen in Nederland moeilijk om een richting te kiezen qua studie of werk”, merkt Anis op. “Het is vaak niet duidelijk wat nodig is en er is niet één duidelijk aanspreekpunt.”
Ondanks deze uitdagingen is Anis positief, vooral over de kansen van zijn kinderen in Nederland. “In Syrië is alles verwoest, daar hadden ze niet naar school gekund. Ze hadden een heel andere toekomst gehad.” Tegelijk erkent de vader van 6 dat ook zijn gezin helemaal opnieuw moet beginnen. De ontmoetingen en uitstapjes met de leden van ‘Samen Groos’ helpen daarbij enorm. “De groep is heel aardig en ze zijn heel lief met onze kinderen. Ze gedragen zich dan ook echt als kinderen, ze dansen, zingen, spelen – het maakt Houda en mij blij.”
Diversiteit respecteren, daar gaat het om.
Voor Anis en Houda is het belangrijk dat hun zoons en dochters de diversiteit binnen verschillende culturen leren kennen. Anis: “We stimuleren ze om de cultuur waarin ze nu opgroeien te omarmen en zich de Nederlandse normen en waarden eigen te maken. Tegelijkertijd geven wij ze onze cultuur mee uit Syrië. Diversiteit respecteren, daar gaat het om.”
Die levensles brengen de ouders zelf ook in de praktijk, onder meer met de vriendschappen binnen ‘Samen Groos’. Anis besluit: “Je kunt jezelf in een hoek zetten, maar daar schiet je niks mee op. Wij willen vooruit.”